Τα πιάτα του εορταστικού τραπεζιού είναι φορτωμένα με έξτρα θερμίδες και λιπαρά που μπορούν εύκολα να μαζευτούν και να μας αφήσουν με αίσθηση φουσκώματος, αλλά και με μερικά επιπλέον κιλά μετά το πέρας των γιορτών. Οπότε, φέτος λέμε να φτιάξουμε ένα υγιεινό τραπέζι - αφού είναι όλα ανάποδα αυτή την χρονιά, ας λειτουργήσει και μια "αναποδιά" υπέρ μας.

Και έχουμε τέσσερις συνταγές κάθε είδους, για ένα ολοκληρωμένο γιορτινό τραπέζι.

Για τα ορεκτικά μας, σκεφτόμαστε δημιουργικά, αλλά και ιδιαίτερα γευστικά με αυτό το dip γλυκοπατάτας.

Dip γλυκοπατάτας με μπαχαρικά

Υλικά: 750 γρ. γλυκοπατάτα (κομμένη και ξεφλουδισμένη), 2 κ.σ. σταφίδες, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1/2 κ.σ. σκόνη τσίλι, τα αγαπημένα σας μπαχαρικά κατά βούληση (η πάπρικα και το τζίντζερ ταιριάζουν πολύ), 1-2 κ.σ. ξύδι, 1/4 κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Μαγειρεύουμε την γλυκοπατάτα και τις σταφίδες σε μια κατσαρόλα για 15-20 λεπτά. Στραγγίζουμε και σπάμε το φαγητό με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά, αφήνοντας πάντα το λάδι τελευταίο, για να "δέσει" το dip.

Για ένα χορταστικό συνοδευτικό που θα βγάλει όμως και πολλές μερίδες για τις επόμενες ημέρες...

Στιφάδο με γλυκοπατάτες, φακές και ρεβίθια

Υλικά: 1/4 κούπας ελαιόλαδο, 3 κρεμμύδια, μυρωδικά της αρεσκείας μας, 1 μεσαία γλυκοπατάτα κομμένη, 1 κούπα φακές, 750 ml. ζωμό λαχανικών, 1 κονσέρβα ρεβίθια

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία. Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά για 3-4 λεπτά, για να μαλακώσουν, και προσθέτουμε την γλυκοπατάτα, να μαγειρευτεί για 1 επιπλέον λεπτό. Προσθέτουμε τις φακές, τον ζωμό και, αν χρειαστεί, αρκετό νερό για να τις καλύψει και μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια να μαγειρευτούν με το υπόλοιπο φαγητό στα τελευταία 10 λεπτά.

Για το κυρίως πιάτο, σκεφτόμαστε κοτόπουλο μαζί με την σούπερ-δύναμη του σπανακιού, για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα.

Κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι

Υλικά: 400γρ φρέσκο σπανάκι, 120γρ κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών, 120γρ τυρί ένταμ, 4 σκελίδες σκόρδο, 4 κομμάτια στήθους κοτόπουλο χωρίς το δέρμα, λίγο μαύρο πιπέρι, 8 φέτες ζαμπόν χοιρινό λάιτ, λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Τσιγαρίζετε το σπανάκι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το τυρί. Απλώνετε τα στήθη κοτόπουλο σε μια καθαρή επιφάνεια και τοποθετείτε μια ποσότητα της γέμισης στο καθένα. Στη συνέχεια τυλίγετε το κοτόπουλο και τοποθετείτε 2 φέτες ζαμπόν γύρω από αυτό. Κλείνετε καλά το κοτόπουλο με 2 οδοντογλυφίδες. Ψήνετε τα ρολά στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά χωρίς να τα σκεπάσετε. Για ακόμα 10 λεπτά ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 260 βαθμούς Κελσίου, για να ροδίσουν.

Και, τέλος, επειδή χρειαζόμαστε ένα γλυκό, βρήκαμε κάτι υπέροχα μπισκότα με μέλι, που θα γίνουν το νέο σας αγαπημένο τσιμπολόγημα.

Μπισκότα με μέλι

Υλικά: 250γρ. μέλι, 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 αυγά, 120 γρ. φρέσκο βούτυρο, ½ κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το ανακατεύουμε με το μέλι και την κανέλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίξερ, αλλά γίνεται και με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε αρχικά με το σύρμα και έπειτα με σπάτουλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί. Χρησιμοποιούμε κορνέ ή κουτάλι και στρώνουμε μπισκότα στην λαδόκολλα. Τα κάνουμε σχετικά μικρά γιατί θα απλώσουν. Ψήνουμε για 12 λεπτά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]