Η πέψη της τροφής αρχίζει απ' το στόμα και συνεχίζει στον πεπτικό σωλήνα όπου, περνώντας από τον οισοφάγο και το στομάχι, καταλήγει πρώτα στο λεπτό και μετά στο παχύ έντερο όπου εκεί γίνεται η απορρόφησή της.

Στο στόμα: Αρχικά γίνεται η μάσηση την τροφής απ΄ τα δόντια και συγχρόνως η ανάμιξη της με την σίελο που παράγεται απ' τους σιελογόνους αδένες. Έτσι η τροφή μετατρέπεται σε βλωμό και αρχίζει η διάσπαση του αμύλου.
Στον οισοφάγο: Μετά ο βλωμός μεταφέρεται μέσω της κατάποσης στον οισοφάγο απ όπου προωθείται αμέσως στο στομάχι.
Στο στομάχι: Στο στομάχι η τροφή παραμένει 2-4 ώρες ανάλογα την σύστασή της. Εκεί εκκρίνεται το γαστρικό υγρό που βοηθά στην διάσπαση των τροφών. Μετά η τροφή προωθείται στο δωδεκαδάχτυλο, το αρχικό τμήμα του εντέρου.
Στο δωδεκαδάχτυλο: Εκεί χύνεται το παγκρεατικό υγρό που διασπά τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Επίσης, μαζί με το παγκρεατικό υγρό χύνεται και η χολή στο δωδεκαδάκτυλο, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του λίπους. Μετά η τροφή που πλέον είναι σε μορφή χυμού μεταφέρεται στο λεπτό έντερο.
Στο λεπτό έντερο: Εκεί παραμένει η τροφή γύρω στις 4 με 5-ώρες περίπου, όπου ο χυμός αναμιγνύεται με το εντερικό υγρό όπου βοηθά στο να διασπαστεί περισσότερο η τροφή και να απορροφηθεί από τις λάχνες. Τα υπολείμματα μεταφέρονται στο παχύ έντερο.
Στο παχύ έντερο: Εδώ το περιεχόμενο παραμένει περίπου 12 ώρες όπου, σε περίπου 24 ώρες, αποβάλλεται μέσω του πρωκτού. Στο παχύ έντερο γίνεται απορρόφηση του νερού και σχηματισμός κοπράνων.

Η αφόδευση κανονικά πρέπει να γίνεται μέσα σε 24-48 ώρες. Όλη αυτή η διαδικασία της πέψης και απορρόφησης των τροφών είναι μια απ' τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας που απ' αυτήν εξαρτάται η σωστή λειτουργία .
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια