Η σουκραλόζη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 35 χρόνια, παρασκευάζεται από τη ζάχαρη αλλά είναι 600 φορές πιο γλυκιά από αυτή, συνεπώς προστίθεται στα τρόφιμα σε πολύ μικρές ποσότητες.

Δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, συνεπώς δεν αποδίδει ενέργεια ούτε επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ επιπλέον διαλύεται στο νερό και είναι εξαιρετικά σταθερή όταν προστίθεται σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά.

Επιπλέον, η σουκραλόζη δεν μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία τερηδόνας στα δόντια, μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά στα παιδιά που υπερκαταναλώνουν απλά σάκχαρα και παράλληλα δεν ακολουθούν σωστή στοματική υγιεινή. Σουκραλόζη μπορούμε να βρούμε σε προϊόντα όπως επιτραπέζια γλυκαντικά (δισκία σουκραλόζης), αναψυκτικά, τσίχλες, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, dressings καθώς και σε έτοιμα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, τα οποία πρόσφατα κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά.

Ασφάλεια

Η χρήση της σουκραλόζης έχει εγκριθεί από την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών υλών του FAO και του WHO από το 1990. Επιπλέον, η ασφάλειά της έχει πιστοποιηθεί και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος ενέκρινε το 1998 την προσθήκη της σε συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, το 2000 (EFSA).

Από το 1999 είναι αναγνωρισμένη ως 'γλυκαντικό γενικής χρήσης'. Έκτοτε, χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, ενώ πάνω από 100 επιστημονικές μελέτες της τελευταίας εικοσαετίας έχουν πιστοποιήσει την ασφάλεια της χρήσης της.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ουσία αυτή είναι ασφαλής προς κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και φυσικά άτομα που πάσχουν από διαβήτη, οι οποίοι συστήνεται να αποφεύγουν τα απλά σάκχαρα, όπως είναι η ζάχαρη.

Πόση σουκραλόζη μπορώ να καταναλώνω;

Η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Accepatble Daily Intake-ADI) για τη σουκραλόζη ανέρχεται στα έως και 15mg/ κιλό σωματικού βάρους, ποσότητα που δύσκολα μπορεί κάποιος που κάνει μέτρια χρήση σουκραλόζης να υπερβεί.

Συνοψίζοντας, η σουκραλόζη όπως και όλες οι χρησιμοποιούμενες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, θεωρείται ασφαλής για τον άνθρωπο, βάσει επιστημονικών δεδομένων αλλά και πιστοποιήσεων αρμόδιων φορέων. Η γλυκαντική αυτή ουσία μπορεί συνεπώς να αποτελέσει ένα πολύ καλό μέσο για να απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση χωρίς να επιβαρύνουμε το σώμα μας με επιπλέον θερμίδες, ενώ παράλληλα είναι ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.


Πηγές: www.nutrimed.gr