Η έρευνα έδειξε ότι ορισμένες βιταμίνες έχουν  αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Αυτές οι βιταμίνες μπορούν να αποκτηθούν σε μορφή συμπληρώματος και με την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυσικά αυτές τις βιταμίνες. Ακολουθεί ένας κατάλογος έξι βιταμινών που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τρόφιμα που τις περιέχουν.

Βιταμίνη Α

Μελέτες έχουν βρει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να αποτρέψει και να συγκρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα από την υπερδιέγερση και την πρόκληση φλεγμονής. Η βιταμίνη Α διατίθεται σε δύο μορφές: Το βήτα-καροτένιο είναι μια προβιταμίνη που μετατρέπει τη βιταμίνη Α στο σώμα και η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Οι διατροφές πλούσιες σε β-καροτένιο και βιταμίνη Α μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Β Βιταμίνες

Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6 θα έχουν υψηλές C-αντιδρώσες πρωτεΐνες, μια άλλη ένωση υπεύθυνη για τη φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε τη βιταμίνη Β6, δοκιμάστε να καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των πιπεριών, των μανιταριών, του πεπονιού, του τόνου και των πουλερικών.

Μια ιταλική μελέτη βρίσκει ακόμη και χαμηλές δόσεις φυλλικού οξέος (επίσης γνωστό ως φολικό οξύ, άλλη βιταμίνη Β) που λαμβάνεται καθημερινά και για σύντομες περιόδους μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της καλής λειτουργίας του. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να σας απαλλάξει από τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη φλεγμονή. Η βιταμίνη C, όπως οι βιταμίνες Β, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των C- αντιδρώντων πρωτεϊνών. Τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να προσπαθήσετε να πάρετε τη βιταμίνη C από τη διατροφή σας.

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με μία έκθεση της Food & Nutrition Research, τουλάχιστον 41,6% των Αμερικανών έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Μελέτες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό την σύνδεση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και μιας ποικιλίας φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η βελτίωση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μια άλλη αναφορά στο "The Journal of Immunology" υποδηλώνει ότι συγκεκριμένα μοριακά και σηματοδοτικά συμβάντα είναι υπεύθυνα για την ικανότητα της βιταμίνης D να αναστέλλει τη φλεγμονή. Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν σίγουρα να επωφεληθούν από τη συμπλήρωση βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι φυσικά διαθέσιμη από τον ήλιο, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να την  πάρει όλη  από τον ήλιο. Όποιος υποψιάζεται ότι τα επίπεδα βιταμίνης D του είναι χαμηλά, θα πρέπει να μιλήσει στο γιατρό του σχετικά με τη συμπλήρωση.

Βιταμίνη Κ

Μια αναφορά σε έρευνα  δείχνει ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες και να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και στην προστασία της υγείας των οστών. Ενώ η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετή από αυτή μέσα από τη διατροφή τους. Οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να επιδιώκουν να παίρνουν 120 μικρογραμμάρια (mcg) ημερησίως βιταμίνης Κ, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να στοχεύουν στα 90 mcg. Οι συνιστώμενοι ημερήσιοι αριθμοί είναι χαμηλότεροι για τα παιδιά και τα βρέφη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα