Από μόνα τους τα τρόφιμα δεν προκαλούν ακμή - ούτε την εμποδίζουν. Τα γονίδια σας, ο τρόπος ζωής σας, σε συνδυασμό με αυτά που τρώτε, αλλάζουν την κατάσταση. Αλλά μερικά τρόφιμα μπορεί να την κάνουν χειρότερη, ενώ άλλα βοηθούν το δέρμα σας να παραμείνει υγιές. Οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες έρευνες για να μάθουν πώς συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν πραγματικά την κατάσταση. Ωστόσο, εξέτασαν μερικές πιθανές αιτίες μέχρι στιγμής.

Γάλα

Όσο περισσότερο γάλα πίνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε ακμή - ειδικά εάν πρόκειται για αποβουτυρωμένο γάλα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί, αλλά θα μπορούσαν να είναι οι ορμόνες που εκκρίνουν οι αγελάδες όταν είναι έγκυες, οι οποίες καταλήγουν στο γάλα τους. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των ορμονών στο αίμα τους τείνουν να έχουν περισσότερη ακμή.

Ζάχαρη και μερικοί υδατάνθρακες

Είναι πιο πιθανό να έχετε ακμή εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη από τρόφιμα και ποτά όπως ζαχαρούχα αναψυκτικά, λευκό ψωμί, άσπρο ρύζι και γλυκά. Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες σε αυτά τα τρόφιμα τείνουν να εισέλθουν στο αίμα σας πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη, μία μέτρηση που δείχνει το πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος. Όταν ο οργανισμός σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο του αίματος, επηρεάζει άλλες ορμόνες που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα σας.

Σοκολάτα

Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερη σοκολάτα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σπυράκια. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί. Το βασικό συστατικό, το κακάο, δεν φαίνεται να είναι ο λόγος. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν σοκολάτα με 10 φορές περισσότερο κακάο δεν ήταν πιο πιθανό να βγάλουν σπυράκια από εκείνους που έτρωγαν το απλό είδος. Η μαύρη σοκολάτα, με λιγότερη ζάχαρη και γάλα, μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή αν προσπαθείτε να ελέγξετε την ακμή σας.

Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλές ίνες μπορεί να δουν την ακμή τους να βελτιώνεται. Αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο. Γνωρίζουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ακμή. Πλιγούρι βρώμης, φασόλια, μήλα και καρότα είναι εύκολες τροφές για να προσθέσετε λίγη ίνα στη διατροφή σας.

Σολομός

Αυτό το ψάρι είναι γεμάτο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα σας και αυτό μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει μακριά την ακμή. Βοηθούν επίσης να μειώσετε την ποσότητα μιας πρωτεΐνης που κάνει το σώμα σας, που ονομάζεται IGF-1, που συνδέεται με την ακμή.

Ξηροί καρποί

Τα άτομα με ακμή συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε και το σελήνιο. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια Βραζιλίας έχουν πολλά από αυτά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και λοιμώξεις. Δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι τα αντιοξειδωτικά θα καθαρίσουν την ακμή, αλλά είναι καλά για τον οργανισμό σας με άλλους τρόπους. Έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τα προσθέστε στη διατροφή σας. Απλά μην το παρακάνετε: περίπου 24 αμύγδαλα ή τρία ή τέσσερα καρύδια Βραζιλίας είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Στρείδια

Έχουν πολύ ψευδάργυρο, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για το δέρμα σας. Μεταξύ άλλων, μπορεί να σκοτώσει τα βακτηρίδια που προκαλούν ορισμένα είδη ακμής. Φαίνεται επίσης να βοηθά το σώμα να σταματήσει να παράγει χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή - κάτι άλλο που συνδέεται με την ακμή. Ωστόσο, πολύ ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Οι ενήλικες δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 40 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Φύκι

Είτε το τρώτε σε σούσι, είτε σε σαλάτα είτε από μόνο του ως αλμυρό σνακ, είναι μια μεγάλη πηγή ιωδίου, την οποία ο θυρεοειδής σας αδένας χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Αλλά το πάρα πολύ ιώδιο μπορεί να σας κάνει να ξεφύγετε. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 150 μικρογραμμάρια την ημέρα, αν και οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται περισσότερο. Εκτός από τα φύκια, μπορείτε να πάρετε ιώδιο από τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ιωδιούχο άλας.

Τι ισχύει για τα λιπαρά τρόφιμα;

Είναι ένας κοινός μύθος, αλλά η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν θα προκαλέσει ακμή ούτε θα την επιδεινώσει. Αν ξοδεύετε πολύ χρόνο πάνω από τηγάνι, όμως, μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερα προβλήματα με το δέρμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάδι από μια φριτέζα ή άλλη πηγή μπορεί να κολλήσει και να φράξει τους θύλακες των τριχών σας.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Είναι συχνά εύκολο να διαχειριστείτε την ακμή σας στο σπίτι, αλλά ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο σοβαρές. Εάν δεν βλέπετε διαφορά με προσεκτική φροντίδα του δέρματος, αλλαγές στη διατροφή και θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας παραπέμψει σε δερματολόγο. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εμπιστοσύνη σας και να αποτρέψει τη δημιουργία ουλών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα