Το μέλι manuka παράγεται μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και είναι φτιαγμένο από νέκταρ το οποίο συλλέγεται από μέλισσες που τρέφονται από το άγριο ανθοφόρο φυτό Leptospermum scoparium, κοινώς γνωστό ως manuka bush. Δεδομένου ότι το μέλι manuka μπορεί να παρασκευαστεί μόνο όταν το manuka ανθίζει – δύο έως έξι εβδομάδες κάθε χρόνο - είναι ένα σχετικά σπάνιο προϊόν και κοστίζει ακριβά.

Ο Mike Wakeman, κλινικός διατροφολόγς στο Feel Alive ενημερώνει σχετικά με τα τεκμηριωμένα οφέλη που προσφέρει το μέλι manuka:

9 οφέλη βασισμένα σε τεκμήρια μελιού manuka

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθεί η χρήση της σε κλινικό περιβάλλον, τα πρώτα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο, εργαστηριακά ελεγμένο μέλι manuka σε περιορισμένες, μικρής κλίμακας μελέτες ήταν πολλά υποσχόμενα. Κάντε κύλιση για εννέα οφέλη με μένα Manuka

1. Μια πηγή βιταμινών και μετάλλων

"Η σύνθεση του μελιού manuka αποτελείται από υδατάνθρακες, μέταλλα, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις", λέει ο Wakeman. Εκτός από τα αμινοξέα - τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης - περιέχει επίσης βιταμίνες Β, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο και μαγγάνιο. Ωστόσο, όπως και κάθε μέλι, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με 12 γραμμάρια ανά 15 γραμμάρια, επομένως σας συμβουλεύουμε να μην αντικαθιστάτε την καθημερινή πολυβιταμίνη σας με μια κουταλιά μέλι manuka. Εκτός κι αν είναι η μόνη πηγή σακχάρων σας μεσα στη μέρα.

2. Είναι αντιβακτηριδιακό

Το μέλι Manuka φημίζεται για το κύριο αντιβακτηριδιακό συστατικό του, τη μεθυλογλυοξάλη (MGO). Παρόλο που η MGO βρίσκεται στους περισσότερους τύπους μελιού, είναι συνήθως σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Στο μέλι manuka, η MGO προέρχεται από τη μετατροπή μιας ένωσης που ονομάζεται διυδροξυακετόνη, η οποία βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα άνθη του manuka. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση της MGO, τόσο ισχυρότερη είναι η αντιβιοτική δράση.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν έξι τύπους μελιού, διαπίστωσαν ότι το manuka περιείχε τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης. "Η αντιβακτηριακή ισχύς του Manuka προέρχεται από το γεγονός ότι έχει υψηλότερο συνολικό αριθμό φαινολικών ενώσεων, οι οποίες έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες υπεροξειδίου", λέει ο Wakeman.

4. Βοηθά στην επούλωση των πληγών

Το μέλι Manuka χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως θεραπευτικό και προστατευτικό για εγκαύματα και πληγές χάρη στις αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η τοπική εφαρμογή έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι ενισχύει την ανάπλαση του ιστού, μειώνει το χρόνο επούλωσης, αλλά και τον πόνο. "Το μέλι Manuka έχει την ικανότητα να διεγείρει μακροφάγα που είναι απαραίτητα για τη μείωση των μικροβιακών λοιμώξεων και για την επούλωση των ιστών", λέει ο Wakeman. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στον αντιστροφή της αντίστασης σε αντιβιοτικά βακτηρίων όπως το MRSA, σύμφωνα με την Εταιρεία Γενικής Μικροβιολογίας.

5. Βοηθά στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας

Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, το μέλι manuka έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με τον σχηματισμό πλάκας, την ουλίτιδα και τη φθορά των δοντιών. Σε μια δοκιμή 28 ημερών, οι συμμετέχοντες που μασούσαν μία τσίχλα με μέλι manuka για 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα είχαν "στατιστικά πολύ σημαντικές μειώσεις" στην αιμορραγία λόγω πλάκας σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Otago.

6. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης

Το μέλι manuka όχι μόνο βοηθά στην καταπράυνση του πονόλαιμου με επικάλυψη της εσωτερικής επένδυσης, αλλά οι αντιιικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βακτηρίων. Σε μια μελέτη ασθενών που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία για καρκίνο του εγκεφάλου και του αυχένα, η κατανάλωση μελιού manuka βρέθηκε να μειώνει τα επίπεδα του Streptococcus mutans, ενός βακτηριδίου υπεύθυνου για πονόλαιμο.

7. Μπορεί να προστατεύσει από τα έλκη του στομάχου

Τα έλκη του στομάχου είναι από τις πιο συχνές ασθένειες που εμφανίζονται στον άνθρωπο και χαρακτηρίζονται από πόνο στο στομάχι, ναυτία και φούσκωμα. Μια μελέτη σε τρωκτικά διαπίστωσε ότι το μέλι manuka μειώνει τη συγκέντρωση των φλεγμονωδών κυτοκινών όπως οι TNF-α, IL-1β και IL-6, με αποτέλεσμα μια γαστροπροστατευτική επίδραση στην επένδυση του στομάχου. Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, έχει επίσης αποδειχθεί ότι σκοτώνει το H pylori, το βακτήριο που είναι υπεύθυνο για την πλειονότητα των ελκών του στομάχου. Ωστόσο, απαιτούνται υψηλής ποιότητας μελέτες στον άνθρωπο πριν να εξαχθούν συμπεράσματα.

8. Μπορεί να ανακουφίσει τις πεπτικές διαταραχές

Το μέλι Manuka έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή σε αρουραίους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια κοινή πεπτική διαταραχή, και την ελκώδη κολίτιδα, έναν τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, έχει επίσης αποδειχθεί ότι σκοτώνει το Clostridium difficile, μια βακτηριακή λοίμωξη που έχει συνδεθεί με καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες