Το πορτοκάλι ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών, όπως το μανταρίνι, το λεμόνι, το νεράντζι και το γκρέιπφρουτ. Εκτός από την ευχάριστη γλυκόξινη γεύση και το έντονο άρωμα, το πορτοκάλι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και για την υγεία, αφού βοηθά στην κάλυψη του οργανισμού σε διάφορα συστατικά και συμβάλλει έμμεσα στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αναιμία και οι διαταραχές του νευρικού σωλήνα.

Ειδικά τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι καπνιστές, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση πορτοκαλιών.

Το πιο χαρακτηριστικό θρεπτικό συστατικό του πορτοκαλιού είναι η βιταμίνη C, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των οστών και των ούλων, στην απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο και στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Το φυλλικό οξύ, είναι μια άλλη βιταμίνη που περιέχεται στο πορτοκάλι και είναι απαραίτητη για την παραγωγή νέων κυττάρων, την αιμοποίηση και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Επίσης, το πορτοκάλι περιέχει κάλιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην ισορροπία υγρών και στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ενέργεια (θερμίδες) που δίνει το πορτοκάλι προέρχεται κυρίως από σάκχαρα, ωστόσο λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, τα σάκχαρα αυτά δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στη γλυκόζη αίματος. Σε αυτό βοηθούν και οι φυτικές ίνες που περιέχει, οι οποίες επιπλέον προάγουν τον κορεσμό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Επίσης, το πορτοκάλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό συμβάλλοντας στην επαρκή υδάτωση του οργανισμού.

Ο χυμός του πορτοκαλιού, παρότι ιδιαίτερα γευστικός και θρεπτικός, είναι ταυτόχρονα πολύ ευπαθής, αφού η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται όταν έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και με την έκθεση στο φως. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός σε σχέση με τους τυποποιημένους είναι σαφώς ανώτερος διατροφικά και γευστικά, αφού το άρωμά του συντίθεται από πολλές διαφορετικές ουσίες, οι οποίες όμως είναι πολύ ασταθείς.

Το πορτοκάλι μπορεί να ενταχθεί στο ημερήσιο διαιτολόγιο όλες τις ώρες: στο πρωινό, σαν ενδιάμεσο σνακ, σαν συνοδευτικός χυμός στο κυρίως γεύμα ή σαν επιδόρπιο. Μάλιστα αποτελεί μια άριστη εναλλακτική άλλων τροφίμων όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά, και ενδιάμεσα σνακ πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε ίσως να παραφράσουμε την παροιμία με το μήλο και να πούμε πως και ένα… πορτοκάλι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας