Είμαι βέβαιη ότι πολλοί από εσάς ως παιδιά έχετε λερωθεί από τον χυμό του ροδιού στην προσπάθεια σας να φάτε αυτό το ιδιαίτερο σε γεύση ωφέλιμο φρούτο. Τώρα πιά το ρόδι μπορούμε να το απολαύσουμε σε μορφή χυμού, μιας και η εξέλιξη της βιομηχανιάς τροφίμων μας προσφέρει τη δροσερή γεύση του στο ποτήρι!

Το ρόδι έχει ευχάριστη γλυκιά γεύση και έντονο χρώμα. Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι πολυφαινόλες, οι ταννίνες και οι ανθοκυανίνες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ρόδια μπορεί να έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από το πράσινο τσάι.

Επιπροσθέτως, ο χυμός ροδιού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε άτομα με ισχαιμική καρδιαγγειακή πάθηση. Σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 45 καρδιοπαθείς με ισχαιμία, οι συμμετέχοντες που έπιναν 8 ποτήρια χυμό ροδιού την ημέρα για 3 μήνες είχαν λιγότερη ισχαιμία κατά τη διάρκεια ενός τέστ κοπώσεως εν αντιθέσει με εκείνους που δεν έπιναν.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο ήταν ότι δεν υπήρχαν αρνητικές συνέπειες για όσους έπιναν χυμό ροδιού.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Σύμφωνα με την Κάρεν Κόλινς, διατροφικό σύμβουλο του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Έρευνας κατά του Καρκίνου, ο χυμός ροδιού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης LDL και να ελαττώσει την παρουσία της αθηροματικής πλάκας σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χυμός ροδιού επιβραδύνει την εξέληξη του όγκου του προστάτη και συμβάλλει στην επιδιόρθωση της βλάβης στο DNA που μπορεί να προκαλέσει ογκογένεση. Ο χυμός ροδιού συντέλεσε στην αύξηση του ρυθμού θανάτου των καρκινικών κυττάρων και μείωσε την αύξηση του μεγέθους τους.

Άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη μπορούν να επωφελιθούν καταναλώνοντας χυμό ροδιού σε καθημερινή βάση.

Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη ερευνητική δραστηριότητα για να εξακριβωθεί το μέγεθος της προστατευτικής δράσης του ροδιού, παρόλα αυτά με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε, αξίζει να το εντάξουμε στην διατροφή μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα