Όλοι γνωρίζουν ότι η διατροφή είναι το διαβατήριο για μία υγιή ζωή.

Άλλωστε, καθημερινά δημοσιοποιούνται μελέτες πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από όλο τον κόσμο που επισημάνουν κινδύνους και γνωστοποιούν οφέλη από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Όμως, το πιο πολυζητημένο προϊόν είναι το κρέας. Όλες επισημαίνουν ότι η υπερκατανάλωση του κόκκινου κράτος δεν είναι η καλύτερη διατροφή.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος με την αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου. Ο κίνδυνος αυτός παρατηρείται ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν οριακά μεγαλύτερη κατανάλωση απο την συνιστώμενη.

Ποιο κρέας θεωρείται κόκκινο; Όλα τα κρέατα των θηλαστικών ανεξαρτήτως ηλικίας του ζώου, δηλαδή : μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, βόειο, αρνάκι γάλακτος. Και φυσικά υπάρχει τεράστια διαφορά με το επεξεργασμένο που χαρακτηρίζονται εκείνα τα κρέατα που έχουν υποστεί αλλαγές έπειτα από αλάτισμα, ωρίμανση, ζύμωση, κάπνισμα ή άλλες διεργασίες που ενισχύουν τη γεύση ή βελτιώνουν τη συντήρηση. Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας, αλλά μπορεί να περιέχουν και άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, εντόσθια ή υποπροϊόντα κρέατος.

Αντιθέτως, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, Η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μία μερίδα ψάρι, πουλερικό, καρύδια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 7% έως 19%.

Το κόκκινο κρέας περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες από όσες το στήθος κοτόπουλου ή τα ψάρια. Ακόμα δε και αν κάποιος κόψει εντελώς τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και αρχίσει να κάνει αυστηρή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του σε πρωτεΐνες καταναλώνοντας όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, αμυλώδη κ.λπ.) στις ενδεδειγμένες ποσότητες και συνδυασμούς.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"