Το πιο ανοιξιάτικο φρούτο είναι η φράουλα. Άρχισαν πριν ένα-δυο μήνες να εμφανίζονται δειλά-δειλά, και πλέον τις βρίσκουμε παντού, κατακόκκινες και ζουμερές. Και επειδή λίγα φρούτα έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με όλους τους λόγους που λατρεύουμε αυτό το μικρό, αλλά τόσο θαυματουργό φρουτάκι!

Είναι superfood

Μια γρήγορη ματιά στο διατροφικό προφίλ της φράουλας δείχνει τα εξής: φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή που προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις, και περισσότερη βιταμίνη C και από το πορτοκάλι. Και όλα αυτά με μόλις 50 θερμίδες ανά μερίδα, δηλαδή οκτώ μικρές φράουλες.

Προστατεύει την καρδιά μας

Οι φράουλες μπορούν αποδεδειγμένα να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς μειώνουν την LDL χοληστερόλη, τις φλεγμονές και την αρτηριακή πίεση. Ο συνδυασμός των θρεπτικών τους συστατικών ευθύνεται για τα τεράστια αυτά οφέλη.

Οι σπόροι τους είναι σημαντικοί

Οι φράουλες είναι το μόνο φρούτο που έχει τους σπόρους του εξωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι με κάθε φράουλα καταναλώνουμε περίπου 200 σπόρους, προσθέτοντας ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή μας.

Είναι διαιτητικές

Οι διατροφές που περιέχουν τρόφιμα υψηλά σε φλαβονοειδή μπορούν να μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Επιπλέον, η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τις κάνει πολύ χορταστικές, βοηθώντας μας να τρώμε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

''Χωράνε'' παντού

Μόνες τους, σαν σνακ. Μέσα σε μια σαλάτα, αλλά και ως κομμάτι αρκετών συνταγών, και όχι μόνο γλυκών. Μπορείτε να δημιουργήσετε πολλά ιδιαίτερα πιάτα αξιοποιώντας φράουλες, και η διατροφή σας δεν θα είναι ποτέ βαρετή. Επιπλέον, είναι από τα καλύτερα συστατικά για ένα δροσερό πρωινό smoothie, και οτιδήποτε μας βοηθάει να φτιάχνουμε smoothies βρίσκεται στην καρδιά μας.

Ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση

Οι ουσίες που περιέχονται στις φράουλες, μας βοηθούν να ρυθμίσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Για την ακρίβεια, μελέτες έχουν αποδείξει ότι το να τρώμε φράουλες πριν από ένα γεύμα που περιέχει πολλά σάκχαρα βοηθάει τον οργανισμό μας να αντιδράσει καλύτερα, και προλαμβάνει τις τεράστιες αυξήσεις της ινσουλίνης. Η φράουλα ίσως είναι ο πιο γλυκός σύμμαχος ενάντια στον διαβήτη.

Έχουν οφέλη για τον εγκέφαλο

Η μεγάλη περιεκτικότητα της φράουλας σε αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο και τις γνωστικές μας δεξιότητες από τον εκφυλισμό που βιώνουν όσο περνούν τα χρόνια. Ορισμένα φλαβονοειδή της βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας μνήμης.

Δεν χρειάζονται άμεσο καθάρισμα

Προφανώς, όπως κάθε άλλο τρόφιμο, πρέπει να πλένουμε τις φράουλες πριν τις φάμε, αλλά δεν χρειάζεται να τις πλύνουμε πριν τις αποθηκεύσουμε. Επίσης, τα πράσινα φύλλα τους πρέπει να αφαιρούνται λίγο πριν τις φάμε, καθώς τις προστατεύουν μέσα στο ψυγείο. Η φράουλα, παρά το γεγονός ότι είναι ευαίσθητο φρούτο (όπως και τα μούρα), αντέχει αρκετά στο ψυγείο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια