Η μέντα (Mentha × piperita) είναι ένα αρωματικό βότανο στην οικογένεια μέντας που είναι μία μίξη που περιέχει δυόσμο.

Ιθαγενείς στην Ευρώπη και την Ασία, έχουν χρησιμοποιήσει για χιλιάδες χρόνια την ευχάριστη, λεπτή γεύση και τα οφέλη για την υγεία.

H μέντα χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία σε μουστάρδα, καραμέλες και άλλα τρόφιμα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μέντα ως αναζωογονητικό αφέψημα χωρίς καφεΐνη.

Τα φύλλα της μέντας περιέχουν διάφορα αιθέρια έλαια, όπως  μενθόλη, το menthone και το limonene.

Η μεντόλη δίνει στην μέντα τις ιδιότητες δροσιάς και την αναγνωρίσιμη μυρωδιά της.

Το ίδιο το αφέψημα δεν έχει μελετηθεί εκτενώς επιστημονικά, αλλά τα εκχυλίσματα μέντας έχουν.

Εδώ είναι τα επιστημονικά οφέλη από το αφέψημα μέντας και το εκχυλίσματα της.

Μπορεί να διευκολύνει τις πεπτικές διαταραχές

Η μέντα μπορεί να ανακουφίσει τα πεπτικά συμπτώματα, όπως τα αέρια, το φούσκωμα και τη δυσπεψία.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η μέντα χαλαρώνει το πεπτικό σας σύστημα και μπορεί να ελαφρύνει τον πόνο. Επίσης, αποτρέπει τους μαλακούς μυς από τη συστολή, γεγονός που θα μπορούσε να ανακουφίσει τους σπασμούς στο έντερο.

Μια ανασκόπηση  εννέα μελετών σε 926 άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου  που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με έλαιο μέντας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέντα παρέχει σημαντικά καλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα από ένα εικονικό φάρμακο.

Σε μία μελέτη σε 72 άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι κάψουλες με έλαιο μέντας μείωσαν τα συμπτώματα  κατά 40% μετά από τέσσερις εβδομάδες, σε σύγκριση με μόλις 24,3% με ένα εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, σε μια ανασκόπηση 14 κλινικών δοκιμών σε περίπου 2.000 παιδιά, η μέντα μείωσε τη συχνότητα, το μήκος και τη σοβαρότητα του κοιλιακού άλγους.

Επιπλέον, οι κάψουλες που περιέχουν έλαιο μέντας μειώνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ναυτίας και του εμέτου έδειξε μια μελέτη σε 200 άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο.

Ενώ δεν έχουν γίνει μελέτες για την εξέταση του τσαγιού και της πέψης με μέντα, είναι πιθανό ότι το αφέψημα θα μπορούσε να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών

Καθώς η μέντα ενεργεί ως μυοχαλαρωτικό και ανακουφίζει από τον πόνο, μπορεί να μειώσει ορισμένους τύπους πονοκεφάλων.

Η μενθόλη στο έλαιο μέντας αυξάνει τη ροή του αίματος και παρέχει μια αίσθηση ψύξης, ενδεχομένως ελαχιστοποιώντας τον πόνο.

Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη σε 35 άτομα με ημικρανίες, το έλαιο μέντας που εφαρμόζεται στο μέτωπο και τους κροτάφους φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον πόνο μετά από δύο ώρες, σε σύγκριση με ένα «κενό» έλαιο.

Σε μια άλλη μελέτη σε 41 άτομα, το έλαιο μέντας που εφαρμόστηκε στο μέτωπο βρέθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό για τους πονοκεφάλους με 1,000 mg ακεταμινοφαίνης.

Ενώ το άρωμα του τσαγιού μέντας μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και να βελτιώσει τον πονοκεφάλο, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η χρήση ελαίου μέντας στους κροτάφους σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Μπορεί να ανακουφίσει τα φραγμένα ιγμόρεια

Η μέντα έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Εξαιτίας αυτού, το αφέψημα με μέντα μπορεί να καταπολεμήσει τα φραγμένα ιγμόρεια λόγω μολύνσεων, το κοινό κρυολόγημα και τις αλλεργίες.

Επιπλέον, η έρευνα καταδεικνύει ότι η μενθόλη - μία από τις δραστικές ενώσεις της μέντας - βελτιώνει την αντίληψη της ροής του αέρα στη ρινική κοιλότητα. Επομένως, ο ατμός από τσάι μέντας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε την αναπνοή σας ευκολότερη.

Επιπλέον, τα ζεστά υγρά, όπως ο ζωμός κοτόπουλου και το τσάι, έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν προσωρινά τα συμπτώματα της συμφόρησης των κόλπων, πιθανώς λόγω των ατμών τους.

Αν και το αφέψημα μέντας δεν έχει μελετηθεί για τις επιδράσεις του στη ρινική συμφόρηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμη.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των κραμπών της εμμηνόρροιας

Επειδή η μέντα δρα ως μυοχαλαρωτικό, μπορεί να ανακουφίσει τις κράμπες της εμμηνόρροιας.

Ενώ το αφέψημα μέντας δεν έχει μελετηθεί για το σκοπό αυτό, οι ενώσεις με μέντα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα.

Σε μια μελέτη σε 127 γυναίκες με οδυνηρές περιόδους, οι κάψουλες από εκχύλισμα μέντας βρέθηκαν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου.

Είναι πιθανό ότι το τσάι μέντας θα μπορούσε να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Μπορεί να καταπολεμήσει τις βακτηριακές λοιμώξεις

Ενώ δεν υπάρχουν μελέτες για τις αντιβακτηριακές επιδράσεις του τσαγιού μέντας, το εκχύλισμα μέντας έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει αποτελεσματικά τα βακτήρια.

Σε μία μελέτη, βρέθηκε ότι το έλαιο μέντας σκοτώνει και εμποδίζει την ανάπτυξη κοινών βακτηρίων που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των E. coli, Listeria και Salmonella σε χυμούς ανανά και μάνγκο.

Το έλαιο της μέντας, επίσης, σκοτώνει πολλούς τύπους βακτηρίων που οδηγούν σε ασθένειες στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων του σταφυλόκοκκου και των βακτηρίων που συνδέονται με την πνευμονία.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η μέντα μειώνει διάφορους τύπους βακτηρίων που βρίσκονται συνήθως στο στόμα σας.

Επιπλέον, η μενθόλη έχει επίσης καταδείξει αντιβακτηριακή δράση.

Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας

Το τσάι με μέντα είναι μια ιδανική επιλογή πριν από το κρεβάτι, καθώς δεν περιέχει καφεΐνη.

Επιπλέον, η ικανότητα της μέντας ως μυοχαλαρωτικού μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πριν από τον ύπνο.

Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία ότι η μέντα ενισχύει τον ύπνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου