Τα κρεμμύδια είναι μέλη του γένους Allium ανθοφόρων φυτών που περιλαμβάνει επίσης το σκόρδο, τα πράσα και το σχοινόπρασο.

Αυτά τα λαχανικά περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρές φυτικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας με πολλούς τρόπους.

Στην πραγματικότητα, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και πληγές στο στόμα.

Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι έχουν χαμηλές θερμίδες αλλά  υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα μεσαίο κρεμμύδι έχει μόλις 44 θερμίδες αλλά περιέχει μια σημαντική δόση βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.

Αυτό το λαχανικό είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στη ρύθμιση της ανοσολογικής υγείας, της παραγωγής κολλαγόνου, την υγείας των οστών και της απορρόφησηςσιδήρου.

Η βιταμίνη C λειτουργεί επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα σας, προστατεύοντας τα κύτταρά σας από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Τα κρεμμύδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων του φυλλικού οξέος (B9) και της πυριδοξίνης (B6) - που παίζουν βασικούς ρόλους στον μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία των νεύρων.

Τέλος, είναι μια καλή πηγή καλίου-  μέταλλο το οποίο λείπει από πολλούς ανθρώπους.

Η φυσιολογική κυτταρική λειτουργία, η ισορροπία υγρών,  η νεφρική λειτουργία και η συστολή των μυών απαιτούν κάλιο.

Μπορούν να ωφελήσουν την καρδιακή υγεία

Τα κρεμμύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά και ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και  τα επίπεδα χοληστερόλης - τα οποία μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και στην προστασία από θρόμβους.

Η κουερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένο στα κρεμμύδια. Δεδομένου ότι είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη σε 70 υπέρβαρα άτομα, με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπίστωσε ότι μια δόση 162 mg ημερησίως εκχυλίσματος κρεμμυδιού πλούσιου σε κουερσετίνη, μείωσε σημαντικά την συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3-6 mmHg σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Τα κρεμμύδια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μια μελέτη σε 54 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστων κόκκινων κρεμμυδιών (40-50 γραμμάρια / ημέρα εάν ήταν υπέρβαρο το άτομο και 50-60 γραμμάρια / ημέρα εάν ήταν παχύσαρκο) για οκτώ εβδομάδες μείωσαν την ολική και "κακή" LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, στοιχεία από μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως φλεγμονή, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και σχηματισμό θρόμβων.

Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση, μια διαδικασία που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη και συμβάλλει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα, περιέχουν πάνω από 25 διαφορετικές ποικιλίες αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών.

Τα κόκκινα κρεμμύδια, ειδικότερα, περιέχουν ανθοκυανίνες - ειδικές φυτικές χρωστικές ουσίες στην οικογένεια φλαβονοειδών που δίνουν στα κόκκινα κρεμμύδια το βαθύ χρώμα τους.

Πολλαπλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ανθοκυανίνες έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 43.880 άνδρες έδειξε ότι η συνήθης πρόσληψη έως και 613 mg ημερησίως ανθοκυανινών συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Ομοίως, μια μελέτη σε 93.600 γυναίκες παρατήρησε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ανθοκυανίνες ήταν 32% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν καρδιακή προσβολή από τις γυναίκες με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Επιπροσθέτως, οι ανθοκυανίνες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου και διαβήτη.

Περιέχουν ενώσεις που ίσως καταπολεμούν τον καρκίνο

Η κατανάλωση λαχανικών του γένους Allium, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα αυτών των λαχανικών ήταν κατά 22% λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του στομάχου από αυτούς που κατανάλωναν το μικρότερο ποσό.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση 16 μελετών σε 13.333 άτομα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη κρεμμυδιού είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Τα συμπεράσματα σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου έχουν συνδεθεί με τις ενώσεις θείου και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών που βρίσκονται στα λαχανικά allium.

Για παράδειγμα, τα κρεμμύδια παρέχουν την onionin A, μια ένωση που περιέχει θείο, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη του όγκου και επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου των ωοθηκών και των πνευμόνων στις μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων.

Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης φισετίνη και κουερσετίνη, αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη όγκου.

Μπορεί να αυξήσουν την οστική πυκνότητα

Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παίζουν μεγάλο ρόλο στην τόνωση της υγείας των οστών, πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη ισχυρών οστών.

Μια μελέτη σε 24 μεσήλικες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν 3,4 κιλά (100 ml) χυμό κρεμμυδιού ημερησίως για οκτώ εβδομάδες είχαν βελτιωμένη οστική πυκνότητα και αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Μια άλλη μελέτη σε 507 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι όσες κατανάλωναν κρεμμύδια τουλάχιστον μια φορά την ημέρα είχαν συνολική οστική πυκνότητα 5% μεγαλύτερη από ό, τι αυτές που τα έτρωγταν μία φορά το μήνα ή λιγότερο.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες που κατανάλωναν κρεμμύδια συχνότερα μείωσαν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν ποτέ.

Πιστεύεται ότι τα κρεμμύδια συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ενισχύουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μειώνουν την οστική απώλεια, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση και να ενισχύσει την πυκνότητα των οστών

Έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες

Τα κρεμμύδια μπορούν να καταπολεμήσουν δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, όπως το Escherichia coli (Ε. Coli), το Pseudomonas aeruginosa, το Staphylococcus aureus (S. aureus) και το Bacillus cereus.

Επιπλέον, το εκχύλισμα κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του Vibrio cholerae, ενός βακτηρίου που αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η κουερσετίνη που εξάγεται από τα κρεμμύδια φαίνεται να είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός τρόπος για την καταπολέμηση των βακτηρίων.

Μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα έδειξε ότι η εξαγωγή κουερσετίνης από το κίτρινο μέρος του κρεμμυδιού ανέστειλε επιτυχώς την ανάπτυξη του Helicobacter pylori (H.pylori) και του Staphylococcus aureus (MRSA) ανθεκτικού στη Μεθικιλλίνη.

Το H. pylori είναι ένα βακτήριο που σχετίζεται με έλκη στομάχου και ορισμένους τύπους καρκίνου του πεπτικού συστήματος, ενώ το MRSA είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις σε διάφορα μέρη του σώματος.

Μια άλλη μελέτη στο εργαστήριο διαπίστωσε ότι η κβερκετίνη βλάπτει τα κυτταρικά τοιχώματα και τις μεμβράνες των Ε. Coli και S. Aureus.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα