Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και διάφορες ωφέλιμες φυτικές ενώσεις.

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι υπεύθυνες για πολλά οφέλη στην υγεία.

Στην πραγματικότητα, τα λεμόνια μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς, τον έλεγχο του βάρους και την πεπτική υγεία.

Εδώ είναι 5 τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία των λεμονιών.

Υποστηρίζουν την καρδιακή υγεία

Τα λεμόνια είναι καλή πηγή βιταμίνης C.

Ένα λεμόνι παρέχει περίπου 31 mg βιταμίνης C, που είναι το 51% της ΣΗΠ.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που πιστεύεται ότι είναι καλή για την καρδιά σας. Οι ενώσεις ινών και φυτών στα λεμόνια θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, μια μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση 24 γραμμαρίων εκχυλίσματος εσπεριδοειδών ημερησίως για ένα μήνα μείωσε τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα.

Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα λεμόνια - δηλαδή η hesperidin και η diosmin - έχουν επίσης βρεθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη

Βοηθηθούν στον έλεγχο του βάρους

Τα λεμόνια συχνά χαρακτηρίζονται ως τροφή συνδεδεμένη με την απώλεια βάρους και υπάρχουν μερικές θεωρίες για το τι σημαίνει αυτό.

Μια κοινή θεωρία είναι ότι οι διαλυτές ίνες πηκτίνης  επεκτείνονται στο στομάχι σας, βοηθώντας σας να αισθανθείτε γεμάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τούτου λεχθέντος, πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε τα λεμόνια ολόκληρα. Και επειδή ο χυμός λεμονιού δεν περιέχει πηκτίνη, τα ροφήματα χυμού λεμονιού δεν θα προωθήσουν την πληρότητα με τον ίδιο τρόπο.

Μια άλλη θεωρία δείχνει ότι το πόσιμο ζεστό νερό με λεμόνι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Ωστόσο, το πόσιμο νερό είναι γνωστό ότι αυξάνει προσωρινά τον αριθμό θερμίδων που καίτε, έτσι μπορεί να είναι το ίδιο το νερό που βοηθάει στην απώλεια βάρους - όχι το λεμόνι.

Άλλες θεωρίες υποδεικνύουν ότι οι φυτικές ενώσεις στα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Η έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές ενώσεις στα εκχυλίσματα λεμονιού μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση ή τη μείωση του βάρους με διάφορους τρόπους.

Σε μια μελέτη, οι ποντικοί σε διατροφή πάχυνσης έλαβαν πολυφαινόλες λεμονιού που εξήχθησαν από τη φλούδα. Έλαβαν λιγότερο βάρος και σωματικό λίπος από άλλα ποντίκια.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν επιβεβαιώνει την απώλεια  βάρους λόγω του λεμονιού στους ανθρώπους.

Αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρά κομμάτια που σχηματίζονται όταν τα απόβλητα κρυσταλλώνονται και συσσωρεύονται στα νεφρά σας.

Το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη  αυξάνοντας τον όγκο των ούρων και  το pH των ούρων, δημιουργώντας ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για τον σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά.

Μόλις 1/2-φλιτζάνι (125 ml) χυμός λεμονιού ανά ημέρα μπορεί να παρέχει αρκετό κιτρικό οξύ για να βοηθήσει στην πρόληψη σχηματισμό λίθων σε άτομα που έχουν ήδη.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι η λεμονάδα αποτρέπει αποτελεσματικά τις πέτρες στα νεφρά, αλλά τα αποτελέσματα άλλων ερευνών είναι διαφορετικά. Άλλες μελέτες δεν έδειξαν κανένα αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, οι πιο καλά διεξαγόμενες μελέτες πρέπει να εξετάσουν εάν ο χυμός λεμονιού επηρεάζει τον σχηματισμό πέτρας στο νεφρό.

Προστατεύει από την αναιμία

Η αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου είναι αρκετά συνηθισμένη. Εμφανίζεται όταν δεν έχετε αρκετό σίδηρο από τα τρόφιμα που τρώτε.

Τα λεμόνια περιέχουν κάποιο σίδηρο, αλλά προλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την αναιμία βελτιώνοντας την απορρόφηση σιδήρου από φυτικές τροφές.

Το έντερο απορροφά πολύ εύκολα το σίδηρο από το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια (γνωστά ως χυτοσίδηρος), ενώ η απορρόφηση σιδήρου από φυτικές πηγές (μη χυτοσίδηρος) δεν είναι τόσο εύκολη. Ωστόσο, αυτή η απορρόφηση μπορεί να βελτιωθεί καταναλώνοντας βιταμίνη C και κιτρικό οξύ.

Επειδή τα λεμόνια περιέχουν τόσο βιταμίνη C όσο και κιτρικό οξύ, μπορούν να προστατεύσουν από την αναιμία εξασφαλίζοντας ότι απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή σας.

Μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιων καρκίνων.

Μερικές μελέτες παρατήρησης έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τα περισσότερα εσπεριδοειδή έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου, ενώ άλλες μελέτες δεν έχουν βρει αποτελέσματα.

Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, πολλές ενώσεις από λεμόνια έχουν σκοτώσει καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουν την ίδια επίδραση στο ανθρώπινο σώμα.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα λεμόνια - όπως το λιμονένιο και η ναρινενίνη - θα μπορούσαν να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις, αλλά αυτή η υπόθεση χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Μελέτες σε πειραματόζωα υποδεικνύουν ότι το D-λεμονένιο, μία ένωση που βρίσκεται στο λεμονέλαιο, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μια άλλη μελέτη χρησιμοποίησε πολτό από μανταρίνια που περιείχαν τις φυτικές ενώσεις beta-κρυπτοξανθίνη και hesperidin, οι οποίες συναντώνται και στα λεμόνια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι ενώσεις απέτρεψαν την εμφάνιση κακοήθων όγκων στις γλώσσα και τους πνεύμονες.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πολύ υψηλή δόση των χημικών ουσιών - πολύ περισσότερο από ό, τι θα παίρνατε από την κατανάλωση λεμονιών ή πορτοκαλιών.

Ενώ μερικές φυτικές ενώσεις από λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή μπορεί να έχουν αντικαρκινική δυναμική, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα λεμόνια μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο στους ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία