Τα λεμόνια και τα λάιμ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή στον κόσμο.

Αν και έχουν πολλά κοινά, είναι διαφορετικά.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις κύριες ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ λεμονιών και λάιμ - έτσι θα γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε όταν η ζωή, σας δίνει ένα από αυτά.

Έχουν πολλά κοινά

Αν και τα λεμόνια και τα λάιμ είναι σαφώς διαφορετικά φρούτα, μοιράζονται πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά - ειδικά όταν πρόκειται για τη θρεπτική τους αξία και τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Διατροφικά παρόμοια

Μια μερίδα φρούτων των 3,5 γραμμαρίων (100 γραμμάρια) παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Λεμόνια Vs Λάιμ

Θερμίδες 29-30

Υδατάνθρακες 9 γραμμάρια - 11 γραμμάρια

Ίνες 3 γραμμάρια - 3 γραμμάρια

Λίπος 0 γραμμάρια - 0 γραμμάρια

Πρωτεΐνη 1 γραμμάριο - 1 γραμμάριο

Βιταμίνη C 88% της ΣΗΠ - 48% της ΣΗΠ

Σίδηρο 3% - 3% της ΣΗΠ

Κάλιο 4% - 3% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6 4% - 2% της ΣΗΠ

Βιταμίνη B9 (φυλλικό οξύ) 3% - 2% της ΣΗΠ

Από την άποψη του περιεχομένου τους σε μακροθρεπτικά συστατικά - υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος - τα λεμόνια και τα λάιμ είναι ουσιαστικά όμοια και είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα υδατανθράκων και σε θερμίδες.

Τα λεμόνια παρέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα λάιμ - αλλά και τα δύο προσφέρουν μια σημαντική διατροφική συμβολή αυτής της βιταμίνης.

Συνολικά, τα λεμόνια προσφέρουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β6.

Οι παραδοσιακές πρακτικές φυτικής ιατρικής είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν τα εσπεριδοειδή - όπως τα λεμόνια και τα λάιμ - για τα ιατρικά τους οφέλη.

Η βιταμίνη C - μία από τις κύριες θρεπτικές ουσίες που απαντώνται σε αυτά τα εσπεριδοειδή - είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν επίσης πολλές άλλες φυτικές ενώσεις με γνωστές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να παίξουν ρόλο στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Μία μελέτη σε ποντίκια παρατήρησε ότι το κιτρικό οξύ - μια ειδική ένωση που απαντάται στα εσπεριδοειδή - έχει προστατευτική δράση κατά της φλεγμονής στον εγκέφαλο και στο ήπαρ.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τα πιθανά φαρμακευτικά και φαρμακολογικά οφέλη των λεμονιών και των λάιμ περιορίζεται επί του παρόντος σε μελέτες με ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες.

Τελικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί κατά πόσον αυτά τα φρούτα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συνθήκες στους ανθρώπους.

Διαφορετική Γεύση και Εμφάνιση

Ενώ τα λεμόνια και τα λάιμ έχουν πολλές ομοιότητες, έχουν κάποιες  διαφορές επίσης.

Φυσικές Διαφορές

Ίσως μια από τις πιο προφανείς διαφορές μεταξύ λεμονιών και λάιμ είναι η εμφάνισή τους.

Τα λεμόνια είναι συνήθως λαμπερά και κίτρινα, ενώ τα λάιμ είναι συνήθως μια φωτεινή σκιά πράσινου χρώματος. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι λάιμ θα γίνουν κίτρινοι καθώς ωριμάζουν, κάνοντας τη διάκριση λίγο πιο δύσκολη.

Τα άνθη είναι επίσης μικρότερα και πιο στρογγυλά από τα λεμόνια. Μπορούν να ποικίλλουν σε μέγεθος αλλά συνήθως έχουν διάμετρο γύρω στα 3 με 6 εκατοστά.

Σε σύγκριση, τα λεμόνια τείνουν να έχουν διάμετρο γύρω στα 7 με 12 εκατοστά και να έχουν πιο οβάλ ή επιμήκη μορφή.

Διαφορές γεύσης

Όσον αφορά τη γεύση, αυτά τα δύο εσπεριδοειδή είναι παρόμοια. Και τα δύο είναι αρκετά ξινά, και η κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων μόνων, είναι πιθανό να οδηγήσει στην ίδια έκφραση του προσώπου.

Ωστόσο, τα λεμόνια τείνουν να έχουν μία γεύση ελαφρώς πιο γλυκιά, ενώ τα λάιμ είναι συνήθως πιο πικρά.

Τα λάιμ μερικές φορές περιγράφονται ως πιο ξινά από τα λεμόνια. Αυτή η αντίληψη ποικίλλει ανάλογα με την ατομική σας προτίμηση.

Ελαφρώς διαφορετικές γαστρονομικές χρήσεις

Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα, τα δύο εσπεριδοειδή χρησιμοποιούνται με παρόμοιο τρόπο.

Και τα δύο προσφέρουν εξαιρετικές προσθήκες σε σάλτσες σαλάτας, σάλτσες, μαρινάδες, ποτά και κοκτέιλ. Ποια από τις επιλογές σας θα βασιστεί πιθανώς στο προφίλ γεύσης του πιάτου.

Δεδομένου ότι τα λάιμ είναι πιο πικρά, συχνά επιφυλάσσονται για πικάντικα πιάτα, ενώ η γλυκύτητα των λεμονιών προσφέρεται για ευρύτερες εφαρμογές τόσο σε αλμυρά όσο και γλυκά πιάτα.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν είναι ένας αυστηρός και γρήγορος κανόνας - υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, το λάιμ είναι το πιο χαρακτηριστικό συστατικό σε ορισμένα γλυκά ποτά όπως μαργαρίτες ή άλλα κοκτέιλ. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε επιδόρπια όπως η βασική πίτα με λάιμ.

Ακόμα, γενικά, είναι πιο πιθανό να βλέπετε τα λεμόνια σε γλυκά πιάτα και όχι σε αλμυρά (εκτός Ελλάδος).

Αυτοί οι δύο τύποι εσπεριδοειδών μπορούν ασφαλώς να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σε μια ποικιλία σεναρίων μαγειρέματος χωρίς να καταστραφούν τα πιάτα - αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πικρή- γλυκιά γεύση στο μυαλό.

Ενώ καμία επιλογή δεν είναι λάθος, ένας από τα δύο μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με το άλλο, ανάλογα με το συγκεκριμένο πιάτο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο χρόνος που μπαίνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση επηρεάζει τη μυϊκή απώλεια [μελέτη]
Πόσος ύπνος χρειάζεται στα παιδιά για να έχουν καλύτερες επιδόσεις
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη