Τα βερίκοκα (Prunus armeniaca) είναι φρούτα τα οποία είναι και γνωστά ως αρμενικά δαμάσκηνα.

Στρογγυλά και κίτρινα-πορτοκαλί, μοιάζουν με μια μικρότερη έκδοση ροδάκινου, αλλά έχουν την αίσθηση των μωβ δαμάσκηνων.

Είναι εξαιρετικά θρεπτικά και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη πέψη και υγεία των ματιών.

Εδώ είναι τα οφέλη που προσφέρουν.

Πολύ θρεπτικά και χαμηλά σε θερμίδες

Τα βερίκοκα είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα.

Μόνο 2 φρέσκα βερίκοκα (70 γραμμάρια) παρέχουν:

Θερμίδες: 34

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: 0,27 γραμμάρια

Ίνες: 1,5 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 8% της ημερήσιας αξίας

Επιπλέον, αυτός ο καρπός είναι μια αξιοπρεπής πηγή βήτα καροτίνης, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που  είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας.

Είναι καλύτερο να απολαύσετε βερίκοκα ολόκληρα χωρίς να τα ξεφλουδίσετε, καθώς το δέρμα διαθέτει μεγάλες ποσότητες ινών και θρεπτικών ουσιών. Φροντίστε να απορρίψετε το κουκούτσι, καθώς είναι μη βρώσιμο.

Υψηλό περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά

Τα βερίκοκα είναι μια μεγάλη πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, όπως η βήτα καροτίνη και οι βιταμίνες Α, C και Ε.

Επιπλέον, είναι υψηλό σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Τα κύρια φλαβονοειδή στα βερίκοκα είναι τα χλωρογενικά οξέα, οι κατεχίνες και η κβερκετίνη.

Αυτές οι ενώσεις λειτουργούν για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβείς ενώσεις που βλάπτουν τα κύτταρά σας και προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με την παχυσαρκία και πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Μπορούν να προάγουν την υγεία των ματιών

Τα βερίκοκα διαθέτουν διάφορες ενώσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε.

Η βιταμίνη Α παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της τύφλωσης νύχτας, μιας διαταραχής που προκαλείται από την έλλειψη ελαφρών χρωστικών στα μάτια σας, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που εισέρχεται στα μάτια σας άμεσα για να τα προστατεύσει από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Στο μεταξύ, η βήτα καροτίνη - η οποία δίνει στα βερίκοκα το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα τους - χρησιμεύει ως πρόδρομος για τη βιταμίνη Α, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ο οργανισμός να τη μετατρέψει σε αυτή τη βιταμίνη.

Άλλα σημαντικά καροτενοειδή που βρίσκονται στα βερίκοκα περιλαμβάνουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Βρίσκονται στους φακούς και τους αμφιβληστροειδείς των ματιών σας και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος

Η κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας.

Οι κύριες αιτίες των ρυτίδων και της βλάβης του δέρματος είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ρύπανση και ο καπνός τσιγάρων.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει μια άμεση σχέση μεταξύ έκθεσης σε υπεριώδες (UV) φως, ηλιακών εγκαυμάτων και του κινδύνου μελανώματος, μιας θανατηφόρου μορφής καρκίνου του δέρματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε μερικές από αυτές τις βλάβες του δέρματος μέσα από μια υγιεινή διατροφή γεμάτη από αντιοξειδωτικά, τα οποία προσφέρουν τα βερίκοκα.

Οι βιταμίνες C και E, και οι δύο που βρίσκονται σε αυτό το φρούτο, μπορεί να βοηθήσουν το δέρμα σας. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C προστατεύει από την ζημιά που προκαλούν οι ακτίνες UV και τους περιβαλλοντικούς ρύπους, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη βοηθά στην παρασκευή κολλαγόνου, που δίνει τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματός σας. Η υιοθέτηση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να επουλωθεί από βλάβες από UV και να αποτρέψει τις ρυτίδες.

Προάγουν την υγεία του εντέρου

Τα βερίκοκα μπορεί να προωθήσουν την υγεία του εντέρου.

Ένα κύπελλο (165 γραμμάρια) τεμαχισμένων βερίκοκων παρέχει 3,3 γραμμάρια ίνας, το οποίο είναι 8,6% και 13,2% του βάρους για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

Τα βερίκοκα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Το διαλυτό είδος διαλύεται στο νερό και περιλαμβάνει πηκτίνη, κόμμεα και μακριές αλυσίδες ζάχαρης που ονομάζονται πολυσακχαρίτες, ενώ το αδιάλυτο είδος δεν διαλύεται στο νερό και περιλαμβάνει κυτταρίνη, ημικυτταρίνη και λιγνίνη.

Τα βερίκοκα είναι ιδιαίτερα υψηλά σε διαλυτές ίνες, κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση των υγιεινών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης

Υψηλό περιεχόμενο σε κάλιο

Τα βερίκοκα είναι υψηλά σε κάλιο, ένα μέταλλο που χρησιμεύει επίσης ως ηλεκτρολύτης. Στο σώμα σας, είναι υπεύθυνο για την αποστολή νευρικών σημάτων και τη ρύθμιση των μυϊκών συστολών και της ισορροπίας υγρών.

Δύο βερίκοκα (70 γραμμάρια) παρέχουν 181 χλστγρ. αυτού του ορυκτού, το οποίο είναι σε ποσοστό το 4% του βάρους τους.

Καθώς το κάλιο συνεργάζεται στενά με το νάτριο για τη διατήρηση της ισορροπίας υγρών, η επαρκής πρόσληψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φουσκώματος και στη διατήρηση της υγιούς πίεσης του αίματος.

Μπορούν να προστατεύσουν το ήπαρ σας

Μερικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα βερίκοκα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος από το οξειδωτικό στρες.

Σε δύο μελέτες σε ζώα, οι αρουραίοι που έπιναν αλκοόλ και έτρωγαν βερίκοκα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και δείκτες φλεγμονής από τους αρουραίους που έλαβαν οινόπνευμα αλλά όχι βερίκοκα.

Η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι τα βερίκοκα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης του ήπατος λόγω του φυσικά υψηλού αντιοξειδωτικού περιεχομένου τους.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτός ο καρπός παρέχει το ίδιο όφελος στους ανθρώπους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο