Ο ανανάς ο εύκομος (Ananas comosus) ή απλώς ο ανανάς, είναι ένα ποώδες τροπικό φυτό με πολλαπλούς βρώσιμους καρπούς που αποτελείται από συνενωμένα μούρα, και το πιο σημαντικό από οικονομική άποψη φυτό της οικογένειας των Βρομελιοειδών (Bromeliaceae). Ο ανανάς μπορεί να καλλιεργηθεί με την αποκοπή του στέμματος του καρπού, την πιθανή του ανθοφορία εντός 20-24 μηνών και την καρποφορία του κατά τους επόμενους έξι μήνες. Οι ανανάδες μετά τη συγκομιδή, δεν ωριμάζουν σημαντικά. (πηγή: Βικιπαίδεια)

Διευκολύνει την πέψη

Τίποτα δεν καταστρέφει ένα γεύμα γρηγορότερα από τις κράμπες στο στομάχι που σχετίζονται με την κακή πέψη. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να προσπαθεί να χωνέψει το φαγητό που έχετε καταναλώσει, αρχίστε να εξετάζετε την προσθήκη ανανά στη διατροφή σας. Ο καρπός περιέχει ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται βρωμελαϊνη, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνικών μορίων. Μόλις διασπαστούν, τα μόρια απορροφώνται ευκολότερα οδηγώντας σε βελτιωμένη πέψη.

Φάτε τον ανανά ως σνακ ή πιείτε το σε χυμό.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστέλλει τη φλεγμονή

Κάθε φορά που έρχεται ο χειμώνας, ο ανανάς θεωρείται καλή επιλογή για σνακ. Όσο περισσότερο μεταβάλλεται ο καιρός, το κρυολόγημα και η γρίπη διαδίδονται πιο εύκολα, και μπορούν να κάνουν πιο επώδυνες τις εποχιακές αλλεργίες.

Με το υψηλό συμπύκνωμά του σε βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, στον ανανά, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να αρρωστήσει. Μια μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερα από 90 παιδιά έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν κονσέρβες ανανά είχαν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ιικές ή βακτηριακές λοιμώξεις. Το πεπτικό ένζυμο, βρωμελαϊνη, λέγεται επίσης ότι μειώνει τα σημάδια της φλεγμονής.

Διατηρήστε το βάρος σας

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε σνακ; Πιάστε μια φέτα ανανά. Τα ζουμερά φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες, σας βοηθούν να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μειώνοντας ταυτόχρονα τη συνολική κατανάλωση ενέργειας.

Είναι επίσης φυσικά γλυκός, πράγμα που τον καθιστά καλή εναλλακτική λύση για όλα αυτά τα γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που επιθυμείτε. Τρώτε τον φρέσκο ή αγοράστε ένα αποξηραμένο σνακ ανανά.

Κατάλληλος για αποθεραπεία

Όταν πρόκειται για την αποκατάσταση των μυών, ο ανανάς είναι ένας «σταθμός ηλεκτροπαραγωγής». Ο συνδυασμός βρωμελαΐνης, βιταμίνης C και μαγγανίου καθιστά το φρούτο την τέλεια θεραπεία για όταν έχετε προπονηθεί πολύ σκληρά στο γυμναστήριο.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρωμελαΐνης περιορίζουν τη φλεγμονή που συνοδεύει τον τραυματισμό, ενώ η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ιστών.

Προσθέστε ανανά στο smoothie μετά την προπόνηση ή φάτε ένα γιαούρτι με κομμάτια ανανά.

Ενδυναμώνει τα οστά

Το μέταλλο μαγγάνιο λέγεται ότι βελτιώνει την υγεία των οστών. Βοηθά επίσης στη διατήρηση υγιών συνδετικών ιστών. Ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει πάνω από το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγγανίου που χρειάζεται το σώμα σας.

Τα φρούτα όπως τα σμέουρα, οι φράουλες και οι μπανάνες περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες μαγγανίου. Ανακατέψτε τα φρούτα και απολαύστε μια υπέροχη φρουτοσαλάτα.

Καθαρίζει το δέρμα

Η βρωμελαΐνη και η βιταμίνη C δεν είναι μόνο καλές για την πεπτική υγεία - είναι εξαιρετικές για το δέρμα σας. Και οι δύο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν, αν χρειάζεστε ένα όπλο για την ακμή.

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ανανά για να καθαρίσετε το δέρμα σας, είτε τον καταναλώνετε σαν φρούτο είτε τον χρησιμοποιείτε τοπικά στο δέρμα.

Η παρουσία του ανόργανου μαγγανίου στον ανανά βοηθά στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα. Το αυξημένο κολλαγόνο στο σώμα επιτρέπει στις πληγές σας να επουλωθούν γρηγορότερα.

Προλαμβάνει την τριχόπτωση

Όσο τα χρόνια περνούν, τα μαλλιά μας αρχίζουν να πέφτουν. Εάν ανησυχείτε για την πυκνότητα των μαλλιών σας και θέλετε να κρατήσετε τις τρίχες σας λίγο περισσότερο, συνεχίστε να τρώτε ανανά. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Οι ελεύθερες ρίζες συχνά εμποδίζουν την ανάπτυξη των τριχών. Ενισχύοντας το σώμα σας με τη βιταμίνη C του ανανά, αντισταθμίζετε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο ανανάς είναι ένα δώρο της φύσης. Η πρόσθεση  εκχυλίσματος  ανανά στο τριχωτό της κεφαλής σας, επιτρέπει επίσης τα μαλλιά σας να αναπτυχθούν ταχύτερα και να είναι πιο πυκνά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!