Ο χυμός κράνμπερι μπορεί προσωρινά να προκαλέσει άσχημες  συνθήκες για τον οργανισμό, όπως η παλινδρόμηση οξέων, επειδή είναι όξινα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο χυμός των κράνμπερι αφήνει περίεργη γεύση στο στόμα τους ή ότι ερεθίζει προσωρινά τα ούλα και τα χείλη.

Η έρευνα για τα οφέλη του χυμού των κράνμπερι είναι ως επί το πλείστον προκαταρκτική, αλλά τα αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά οφέλη φαίνονται πολλά υποσχόμενα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμπεριλάβουν με ασφάλεια το χυμό των κράνμπερι στη διατροφή τους και να προσθέτουν μια μερίδα φρούτων σε αυτήν.

Έξι οφέλη από τον χυμό κράνμπερι

Τα πιθανά οφέλη του χυμού κράνμπερι περιλαμβάνουν

Καταπολέμηση φθορών που σχετίζονται με την ηλικία

Ο χυμός των κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βλαβών που σχετίζονται με την ηλικία.

Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στο σώμα καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτική βλάβη. Υπάρχει σχέση μεταξύ οξειδωτικής βλάβης και προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων:

Καρκίνος

Διαβήτης

καρδιακή ασθένεια

πεπτική υγεία

υγεία του ουροποιητικού συστήματος

Ορισμένες από τις χημικές ουσίες του χυμού των κράνμπερι είναι αντιοξειδωτικά ή ενώσεις που καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Η παρουσία αντιοξειδωτικών σημαίνει ότι τα κράνμπερι και ο χυμός τους μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βλάβης που σχετίζεται με την ηλικία στους ιστούς του σώματος.

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι χημικές ουσίες στα κράνμπερι προήγαγαν καλύτερη αντιοξειδωτική δράση όσο χαμηλότερο ήταν το pH τους. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε επίσης ότι τα μούρα ήταν σημαντικά πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά από τους χυμούς των κράνμπερι, αν και ο χυμός των δεύτερων εξακολουθούσε να προσφέρει κάποια οφέλη.

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Μελέτες δείχνουν ότι διάφορα συστατικά του χυμού των κράνμπερι μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Τα κράνμπερι είναι υψηλά σε χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες οι οποίες μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη του 2011 σε γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο διαπίστωσε ότι ο χυμός κράνμπερι αύξησε τα αντιοξειδωτικά στο πλάσμα του αίματος. Οι άνθρωποι που έπιναν χυμό κράνμπερι είχαν επίσης χαμηλότερη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η LDL είναι γνωστή ως ο "κακός" τύπος χοληστερόλης.

Μια άλλη μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι ο χυμός των κράνμπερι θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία σε άτομα με στεφανιαία νόσο. Η μέση ταχύτητα παλμικού κύματος καρωτίδας-μηριαίας αρτηρίας, η οποία είναι ένας τρόπος μέτρησης της δυσκαμψίας των αρτηριών, μειώθηκε μεταξύ των ατόμων της μελέτης που έπιναν εργαστηριακή παρασκευή χυμού κράνμπερι.

Θεραπεία ή πρόληψη της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI)

Οι αντιβακτηριδιακές επιδράσεις του χυμού των κράνμπερι αναφέρθηκε ότι μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης των ΜΣΙ σε ποντίκια, σύμφωνα με μελέτη του 2017 στο Frontiers in Microbiology.

Η μείωση της συχνότητας εμφάνισης UTI πιστεύεται ότι οφείλεται στην ικανότητα των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων να μειώνουν τον αποικισμό του Escherichia coli στην ουροδόχο κύστη. Τα βακτηρίδια, τα οποία είναι γνωστό καλύτερα ως Ε. Coli, είναι η αιτία των περισσότερων UTIs.

Μια μελέτη του 2016, η οποία αναφέρεται σε εναλλακτικές θεραπείες υγείας και ιατρικής, έδειξε λιγότερες βακτηριακές λοιμώξεις σε καλλιέργειες ούρων από αγόρια με περιτομή που έπιναν χυμό κράνμπερι και είχαν προηγουμένως επανειλημμένα UTIs σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν εικονικό φάρμακο και εκείνους που είχαν υποστεί περιτομή και που έπαιρναν επίσης εικονικό φάρμακο.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός των κράνμπερι μπορεί να είναι ευεργετικός για την ανάπτυξη βακτηριακών παθογόνων.

Υποστήριξη της πεπτικής υγείας

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα φυτοχημικά που περιέχονται στα κράνμπερι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πεπτική υγεία.

 Τα στοιχεία για τα οφέλη στο πεπτικό σύστημα από τον χυμό των κράνμπερι, εκτός από άλλα οφέλη, αναφέρθηκαν σε μια μελέτη από το 2018 στην Εφημερίδα της Επιστήμης Τροφίμων και Γεωργίας.

Η έρευνα σημείωσε ότι η αναστολή της παραγωγής ενός άλλου βακτηρίου που ονομάζεται H. pylori στο στομάχι θεωρείται ότι προάγει την πεπτική υγεία. Οι ερευνητές πρότειναν επίσης περαιτέρω έρευνα σχετικά με το χυμό των κράνμπερι.

Πρόληψη λοιμώξεων

Μελέτες υποδηλώνουν ότι τα κράνμπερι μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηριακών μικροβίων.

Ορισμένες χημικές ουσίες στα κράνμπερι μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ιών και των βακτηριδίων.

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι τα κράνμπερι ανέστειλαν την ανάπτυξη επτά βακτηριακών μικροβίων. Η μελέτη δεν αξιολόγησε εάν τα κράνμπερι ή ο χυμός των κράνμπερι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μόλυνση με αυτά τα μικρόβια στους ανθρώπους.

Ομοίως, μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι τα κράνμπερι θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν ορισμένους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του νορβιοϊού, που είναι μια κοινή αιτία της τροφικής ασθένειας.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά υποστηρίζουν ότι τα κράνμπερι μπορεί να είναι χρήσιμη μέθοδος θεραπείας ή πρόληψης ασθενειών που μεταδίδονται από τρόφιμα.

Υποστήριξη της μετεμμηνοπαυσιακής υγείας

Ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση σε σύγκριση με τον κίνδυνο σε όλες τις άλλες ομάδες ατόμων της ίδιας ηλικίας.

Μια μελέτη του 2013 ερεύνησε αυτό το φαινόμενο σε αρουραίους που είχαν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση κράνμπερι μείωσε τη συνολική χοληστερόλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προϊόντα κράνμπερι μπορεί να είναι χρήσιμα διαιτητικά συμπληρώματα μετά την εμμηνόπαυση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;