Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με θρεπτικά συστατικά.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυτικά χημικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, στην υγεία της καρδιάς και στην απώλεια βάρους, ανέφερε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στο περιοδικό Nutritional Science. Το κακάο περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, την οποία λέει ο Toby Amidor, RD, συγγραφέας βιβλίων και εμπειρογνώμονας διατροφής για το Food Network, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και ενδεχομένως στην πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου

Ορισμένες μελέτες παρατήρησης έδειξαν επίσης ότι η μαύρη σοκολάτα αν καταναλώνεται σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα περισσότερο από πέντε φορές την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 57%.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνα είναι τα φλαβονοειδή. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, αυτές οι χημικές ουσίες συμβάλλουν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης, σημείωσε επισκόπηση που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2017 στο American Journal of Physiology: Cell Physiology.

Επειδή πολλές από αυτές τις μελέτες είναι παρατήρησης, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να στρεβλωθούν από άτομα που δεν ανέφεραν την πρόσληψη σοκολάτας. Οι μελέτες περιορίζονται επίσης στο γεγονός ότι δεν μπορούν άμεσα να προκαλέσουν αιτία και αποτέλεσμα. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητα και οι τύποι σοκολάτας πλούσιας σε φλαβονοειδή που θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση, να αποτρέψει την απώλεια μνήμης και να ενισχύσει τη διάθεσή σας

Η έρευνα έδειξε ότι η σοκολάτα διεγείρει τη νευρική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεσή σας. 

Από τις οκτώ μελέτες σχετικά με τη σοκολάτα και τη διάθεση, πέντε έδειξαν βελτιώσεις στη διάθεση και τρεις έδειξαν «σαφή ένδειξη γνωστικής βελτίωσης», σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews. Περαιτέρω έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο 2018 Experimental Biology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 48 γραμμαρίων (g) οργανικής σοκολάτας με 70 τοις εκατό κακάο αύξησε τη νευροπλαστικότητα στον εγκέφαλο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει θετικές επιδράσεις στη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση.

Οι βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου μπορεί να οφείλονται στα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, τα οποία, όπως μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο The FASEB Journal, έχουν διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση και τη μνήμη.

Αν και κάποια έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2017 στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μαύρης σοκολάτας και του εγκεφάλου, πρέπει να διεξαχθούν μελέτες με μεγαλύτερα μεγέθη δείγματος και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η σκοτεινή σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη

Η κατανάλωση σοκολάτας κάθε μέρα δεν ακούγεται σαν τον καλύτερο τρόπο για την πρόληψη του διαβήτη, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι υγιείς ποσότητες μαύρης σοκολάτας πλούσιες σε κακάο θα μπορούσαν να βελτιώσουν πραγματικά το πώς ο οργανισμός μεταβολίζει τη γλυκόζη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί υψηλή γλυκόζη στο αίμα (ζάχαρη) και αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στο Journal of Community and Hospital Internal Medicine Perspectives, τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα βρέθηκε οτι μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι η κύρια αιτία αντοχής στην ινσουλίνη. Με τη βελτίωση της ευαισθησίας του σώματός σας στην ινσουλίνη, η αντίσταση μειώνεται και με τον ίδιο τρόπο ο κίνδυνος ασθενειών όπως ο διαβήτης, περιορίζεται

Η σοκολάτα είναι καλή για το έντερο και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Ο νευροεπιστήμονας Will Clower, PhD, έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο  στο οποίο περιγράφει πώς λίγη μαύρη σοκολάτα πριν ή μετά τα γεύματα, προκαλεί ορμόνες που σηματοδοτούν στον εγκέφαλο ότι έχεις χορτάσει. Φυσικά, η κατανάλωση περισσότερων από τη συνιστώμενη ποσότητα ανά ημέρα μπορεί να εξουδετερώσει οποιαδήποτε πιθανή απώλεια βάρους.

Μελέτες που αναφέρονται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology σημείωσαν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πέψης, η σοκολάτα συμπεριφέρεται σαν πρεβιοτικό (δεν πρέπει να συγχέεται με το προβιοτικό), ένα είδος ίνας που ενθαρρύνει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Όταν τα πιο "καλά" μικρόβια βρίσκονται στο σύστημά σας, τόσο καλύτερα το σώμα σας είναι σε θέση να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά καθώς και να υποστηρίξει έναν υγιή μεταβολισμό, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου

Τα αποδεικτικά στοιχεία ότι η μαύρη σοκολάτα διαθέτει ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από ορισμένες μορφές καρκίνου είναι περιορισμένα αλλά αυξάνονται. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρά μας από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι ασταθή μόρια οξυγόνου που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τη γήρανση και τις νόσους, αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στην Indian Journal of Clinical Biochemistry.

Όταν έχετε πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας, αρχίζουν να προσβάλλουν τα κύτταρα σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει, με την πάροδο του χρόνου, σε φλεγμονή χαμηλού βαθμού και σε ορισμένες ασθένειες - καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ ", λέει ο Δρ. DuBost .

Ορισμένες μελέτες, όπως αυτές που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φλαβονοειδή ή σοκολάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά αναπτύσσουν λιγότερους καρκίνους από εκείνους που δεν τα καταναλώνουν. Από τα πολλά φλαβονοειδή στη σοκολάτα, δύο ειδικότερα, η επικικατίνη και η τετρακετίνη, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για τις ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Ακόμα, οι περισσότερες μελέτες περιορίζονται στη χρήση μόνο ζώων ή κυτταρικών καλλιεργειών και η ποσότητα σοκολάτας που απαιτείται για να αποδώσει ενδεχομένως προληπτική δράση κατά των καρκίνων είναι πολύ μεγαλύτερη από την καθημερινή συνιστώμενη δόση για τον άνθρωπο, σημειώνει μια επισκόπηση που δημοσιεύθηκε στο The Netherlands Journal of Medicine.

Είναι καλή για το δέρμα σας (με περισσότερους τρόπους από έναν)

Το Harvard T.H. Chan School of Public Health παραθέτει τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που παρέχει η μαύρη σοκολάτα - όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το μαγνήσιο, για να αναφέρουμε μερικά - τα οποία είναι επωφελή και για το δέρμα σας. Το μαγγάνιο, για παράδειγμα, υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθάει τη διατήρηση της επιδερμίδας να είναι νεανική και υγιής. Άλλα ορυκτά, όπως το ασβέστιο, βοηθούν στην επιδιόρθωση και ανανέωση του δέρματος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα σώματά μας μπορούν να αποβάλλουν έως και 40.000 κύτταρα δέρματος κάθε μέρα! Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στη σκούρα σοκολάτα μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα από τις ισχυρές υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπονται από τον ήλιο.

Η μαύρη σοκολάτα είναι θρεπτική

Εκτός από όλα τα άλλα πιθανά οφέλη, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει έναν τόνο θρεπτικών ουσιών. Φυσικά, όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο το καλύτερο, αλλά κάθε μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο ή υψηλότερο περιέχει αντιοξειδωτικά, ίνες, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και μαγνήσιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants & Redox Signaling.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]