Το ταχίνι έχει γίνει πλέον αρκετά δημοφιλές και πολλοί άνθρωποι το έχουν συμπεριλάβει στο πρωινό τους. Όχι άδικα, καθώς περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με την CamillaGray, διατροφολόγο της OptiBac Probiotics «Το ταχίνι είναι ένα άλειμμα που αποτελείται από σπόρους σουσαμιού». «Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής».

Το ταχίνι έχει ελαφριά, γεύση καρυδιού και σύσταση παρόμοια με του φυστικοβούτυρου.

Τα διατροφικά στοιχεία του ταχινιού

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 89

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Λίπος: 8 γραμμάρια

Ίνες: 2 γραμμάρια

Χαλκό: 27% της ημερήσιας αξίας (DV)

Σελήνιο: 9% του DV

Σίδερο: 7% του DV

Ψευδάργυρο: 6% του DV

«Οι σπόροι σουσαμιού είναι το κύριο συστατικό του ταχινιού», λέει ηGray. «Είναι πολύ θρεπτικοί και αποτελούν καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και ανόργανων συστατικών.» Η Gray λέει ότι το ταχίνι περιέχει:

μαγγάνιο

ασβέστιο

μαγνήσιο

σίδηρο

φώσφορο

βιταμίνη Β1

ψευδάργυρο

μολυβδαίνιο

σελήνιο

διαιτητικές ίνες

«Ενώ το ταχίνι από σουσάμι χωρίς τον φλοιό παρέχει επιπλέον 51 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ανά κουταλιά της σούπας. το ασβέστιο που βρίσκεται στο φλοιό φαίνεται να έχει τη μορφή οξαλικού ασβεστίου, η οποία είναι λιγότερο απορροφήσιμη μορφή», λέει η Gray.

Οφέλη για την υγεία

«Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν δύο μοναδικές ουσίες: τη σησαμίνη και τη σησαμολίνη», λέει η Gray. «Και οι δύο ουσίες ανήκουν σε μια ομάδα ειδικών ωφέλιμων ινών, που ονομάζονται λιγνάνες, και όπως έχει αποδειχθεί, αυτές οι ίνες έχουν επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης στον άνθρωπο».

Με το να συμπεριλάβετε ταχίνι στη διατροφή σας θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής, αλλά και θα προστατεύσετε τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας ταχίνι

Μπορείτε να αγοράσετε ταχίνι αλλά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας (και πιθανότατα θα έχει και καλύτερη γεύση).

«Μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα ταχίνι - το μόνο που χρειάζεστε είναι σουσάμι, μη ξεφλουδισμένο ή ξεφλουδισμένο (το ξεφλουδισμένο βέβαια είναι κάπως καλύτερο) και μια μικρή ποσότητα λαδιού», λέει η Gray. «Θα χρησιμοποιούσα ελαιόλαδο ίσως αναμεμιγμένο με λίγο λάδι σησαμιού. Μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς λάδι, αλλά θα είναι πολύ παχύρευστο. Όσο περισσότερο λάδι χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο ελαφριά θα είναι η υφή. Θα χρειαστείτε και ένα ισχυρό μπλέντερ. Αφού τα βάλετε στο μπλέντερ, αναδεύστε μέχρι να πετύχετε την υφή που θέλετε».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου