Το cranberry είναι ένα μούρο πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο (και φτηνό) να το αγοράζουμε σε μορφή χυμού. Ευτυχώς, όμως, ο χυμός του cranberry δεν χάνει τη θρεπτική του αξία - αρκεί να επιλέξουμε μια μάρκα με όσο λιγότερη ζάχαρη γίνεται.

Περιέχει πολλή βιταμίνη C

Ο χυμός του cranberry είναι πλούσιος στην απαραίτητη αυτή βιταμίνη, με ένα ποτήρι να περιέχει γύρω στο 56% της ημερήσιας δόσης μας. Η αντιοξειδωτική της δράση βοηθά πρακτικά όλον τον οργανισμό μας, από την παραγωγή κολλαγόνου, μέχρι την εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελεύθερων ριζών.

Προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις

Το cranberry έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, αλλά και την ανακούφιση από τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης.

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Ο χυμός cranberry, σε συνδυασμό πάντα με τις συνηθισμένες μεθόδους για να μειώσουμε την πίεση, όπως το να περιορίσουμε ή να κόψουμε το αλάτι, μπορεί να είναι ένας δυνατός μας σύμμαχος ενάντια στην υπέρταση.

Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Έχει φανεί από έρευνες, ότι ο χυμός cranberry μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης, σε συνδυασμό πάλι με μια υγιεινή διατροφή. Δεν αποτελεί πανάκεια και εξακολουθεί να είναι υψηλός σε θερμίδες, αλλά τα οφέλη του δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Περιέχει ουσίες που προλαμβάνουν την πλάκα

Όπως είναι λογικό, δεν μπορούμε να πίνουμε μεγάλες ποσότητες χυμού φρούτου για να προστατεύσουμε τα δόντια μας - είναι όμως αλήθεια ότι ο χυμός cranberry περιέχει ουσίες που προλαμβάνουν τη δημιουργία πλάκας. Συνεπώς, είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με άλλους χυμούς φρούτων.

Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση

Αυτό συμβαίνει λόγω των αντιοξειδωτικών του, που είναι σε υψηλά επίπεδα, και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Βέβαια, αν έχετε πρόσβαση σε φρέσκα cranberry, είναι ιδανικά, καθώς η φλούδα τους περιέχει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην εμμηνόπαυση

Η περίοδος μετά την εμμηνόπαυση είναι περίεργη για πολλές γυναίκες και εμφανίζει μερικούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιοπάθεια. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του cranberry, που υπάρχουν και στον χυμό του, είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία κάθε γυναίκας σε αυτή την περίοδο της ζωής της.

Βοηθά στην ανάρρωση από το κρυολόγημα

Ο συνδυασμός βιταμίνης C και των υπόλοιπων αντιοξειδωτικών του χυμού cranberry συμβάλλει στο να αναρρώνουμε πιο γρήγορα από κρυολογήματα και λοιμώξεις, βοηθώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να δρα πιο αποτελεσματικά.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα