Το γάλα αμυγδάλου είναι μια από τις πιο υγιεινές εναλλακτικές του αγελαδινού γάλακτος. Δεν είναι τόσο γεμάτο με πρωτεΐνη όσο το γάλα σόγιας, αλλά είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, προσφέρει μια γερή δόση απαραίτητων βιταμινών, αλλά και λίγες φυτικές ίνες.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη του, αλλά ας μάθουμε να φτιάχνουμε και το δικό μας γάλα αμυγδάλου στο σπίτι.

Εχει λίγες θερμίδες

Είναι ιδανικό ρόφημα για όσους προσέχουν την διατροφή τους και δεν θέλουν να βάλουν κιλά. Προτιμήστε τα προϊόντα που δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης, για να είναι ακόμα πιο ελαφριά και να μην προσφέρουν κενούς υδατάνθρακες.

Περιέχει υγιεινά λιπαρά

Ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου περιέχει περίπου 2,5 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι μονοακόρεστα, με μεγάλα οφέλη για την καρδιά μας.

Περιέχει βιταμίνη Ε

Οι μάρκες του εμπορίου περιέχουν σίγουρα περισσότερη από το "γάλα" που θα φτιάξουμε στο σπίτι μας, αλλά και πάλι οι ποσότητες δεν είναι καθόλου αμελητέες. Τα αμύγδαλα είναι μία από τις καλύτερες πηγές αυτής της βιταμίνης που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και δεν χάνεται εντελώς με την επεξεργασία.

Περιέχει ασβέστιο

Εδώ μιλάμε μόνο για τις μάρκες του εμπορίου, φυσικά. Προτιμήστε, λοιπόν, αν αγοράζετε κάποιο προϊόν, αυτό που αναφέρει ότι είναι ενισχυμένο με ασβέστιο, καθώς είναι πολύ σημαντικό να το προσλαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες - και δεν είναι τόσο εύκολο, ειδικά όσο μεγαλώνουμε.

Τι γίνεται με την πρωτεΐνη του;

Δεν είναι μηδενική, αλλά δεν είναι και αρκετή. Σίγουρα, δηλαδή, αν θέλουμε ένα ρόφημα που θα μας δώσει μια γερή δόση πρωτεΐνης, τίποτα δεν ξεπερνά το αγελαδινό γάλα, και δεύτερο έρχεται το γάλα σόγιας. Το γάλα αμυγδάλου όμως είναι σίγουρα καλύτερο σε σχέση με άλλα φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως γάλα ρυζιού και βρώμης. Τα δύο τελευταία είναι αρκετά καλά για μερικές πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ευαισθησίας σε τροφές, αλλά δεν είναι καθόλου θρεπτικά, σε αντίθεση με το γάλα αμυγδάλου.

Συνταγή για σπιτικό γάλα αμυγδάλου:

Υλικά: 1 κούπα ωμά αμύγδαλα (χωρίς την φλούδα τους), 3 κούπες φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό, προαιρετικά λίγη βανίλια για την μυρωδιά

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα σε νερό για μια νύχτα. Τα ξεπλένουμε. Έπειτα, τα βάζουμε στο φιλτραρισμένο νερό, τα ρίχνουμε μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολύ απαλά, σαν ένας χυλός. Πιέζουμε αυτόν τον χυλό μέσα από πολύ στενό πανί για στράγγισμα, για να βγει το γάλα. Προσθέτουμε αν θέλουμε την βανίλια. Διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος