Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε στραφεί στις σαλάτες όταν θέλουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας και βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο. Όμως είναι όντως light; και αν όχι, πώς θα μπορούσαμε να τις τροποποιήσουμε ποιοτικά χωρίς να πειράξουμε πολύ τη γεύση τους;

Σαλάτα Καίσαρα

 • κοτόπουλο σε κύβους
 • ½ μαρούλι
 • κρουτόνς με γεύση σκόρδο
 • 2κσούπας παρμεζάνα τριμμένη
 • 2κσούπας καλαμπόκι
 • ~2 φέτες μπέικον
 • Λίγο Αλάτι – πιπέρι
 • Αυθεντική σως Καίσαρα (με αντζούγιες, σκόρδο, ελαιόλαδο, μαγιονέζα, λεμόνι, μαϊντανό)

Η παραπάνω σαλάτα του Καίσαρα που επιδέχεται βέβαια παραλλαγές, σε μια γενναία ποσότητα μπορεί να φτάσει και τις 750-800 θερμίδες. Εναλλακτικοί τρόποι να μειωθούν οι θερμίδες αυτές είναι να προτιμήσουμε:
1. Κοτόπουλο ψητό και όχι τηγανητό
2. Να αντικαταστήσουμε τα κρουτόνς που είναι τηγανητά με ½ πίτα ολικής άλεσης ψημένη στη σχάρα και κομμένη σε μικρά κομμάτια
3. Να παραλείψουμε εντελώς το μπέικον
4. Να αντικαταστήσουμε το τυρί με ένα κίτρινο, χαμηλό σε λιπαρά
5. Να φτιάξουμε μια ελαφριά σως με βάση το γιαούρτι-λεμόνι-ξύδι-μουστάρδα-βασιλικό-αλατοπίπερο.

Η παραπάνω παραλλαγή θα μας γλιτώσει τουλάχιστον 250-300θερμίδες και κυρίως από λίπος, οπότε η σαλάτα μας μπορεί να φτάσει τις 450-500 θερμίδες.

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

1. Στην παραπάνω σαλάτα θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το μπέικον που είναι πηγή κορεσμένων λιπαρών οξέων και πολύ πλούσιο σε νάτριο με άπαχη γαλοπούλα καπνιστή, η οποία είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά. Αν σκεφτούμε ότι 3 φέτες μπέικον αποδίδουν περίπου 250 θερμίδες ενώ 3 φέτες γαλοπούλας περίπου 130 θερμίδες έχουμε αμέσως ένα κέρδος 120 θερμίδες στο πιάτο μας.
2. Μια άλλη πρόταση είναι να αντικαταστήσουμε τα κρουτόνς, που είναι ουσιαστικά τηγανισμένο ψωμί πλούσιο σε λίπος και αλάτι, και αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες σε 2 κσούπας, με ½ πίτα ελληνική για σουβλάκι ψημένη και κομμένη σε κομματάκια. Αυτή έχει μόλις 80 θερμίδες και αν είναι ολικής άλεσης, δηλαδή πλούσια σε φυτικές ίνες, θα βοηθήσει στην καλύτερη αίσθηση κορεσμού και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου εξαιτίας των φυτικών ινών της.

Σαλάτα Σεφ

 • μαρούλι
 • ντομάτα
 • ½ αγγούρι σε ροδέλες
 • πιπεριά
 • 2 αυγά βραστά
 • Τυρί γκούντα ή αντίστοιχο υψηλό σε λιπαρά
 • Ζαμπόν κομμένο σε κύβους
 • Αυθεντική σως σεφ: μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα και ξίδι

Η παραπάνω αυθεντική συνταγή μπορεί να αγγίξει τις 650-700 θερμίδες, ανάλογα με τη σως, το ζαμπόν και το τυρί, ενώ η σως σκέτη μπορεί να αποδίδει μέχρι και 150 θερμίδες. Εναλλακτικοί τρόποι να μειωθούν οι θερμίδες αυτές είναι να προτιμήσουμε:
1. Να αντικαταστήσουμε το τυρί γκούντα με ένα κίτρινο, χαμηλό σε λιπαρά
2. Να αντικαταστήσουμε το ζαμπόν με φιλέτο γαλοπούλας
3. Να φτιάξουμε μια πιο ελαφριά σως, χρησιμοποιώντας γιαούρτι ξανά αντί για μαγιονέζα
Με τον τρόπο αυτό η σαλάτα μπορεί να μειωθεί έως και 300 θερμίδες, φτάνοντας περίπου τις 400 θερμίδες.

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:
1. Η πρώτη αλλαγή θα ήταν η αντικατάσταση του ντρέσιγκ με βάση τη μαγιονέζα με ένα άλλο, με βάση το γιαούρτι. Η μαγιονέζα έχει περίπου 150 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας και είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σε χοληστερόλη, ενώ το γιαούρτι μας δίνει περίπου 60 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας με ελάχιστο λίπος. Επιπλέον, πολλές μελέτες υποστηρίζουν την ευεργετική δράση των γαλακτοκομικών στην πρόκληση της αίσθησης κορεσμού αλλά και στην απώλεια ενδοσπλαχνικού λίπους, δηλαδή λίπους από την περιοχή της κοιλιάς που είναι και το επικίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
2. Η δεύτερη αλλαγή θα ήταν να αντικαταστήσουμε το κίτρινο τυρί πλούσιο σε λιπαρά τύπου γκούντα που αγγίζει τα 40-45% και έχει περίπου 450 θερμίδες ανά 100γρ, με ένα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών που μπορεί να αποδώσει στα ίδια γραμμάρια περίπου 250 θερμίδες και έτσι να έχουμε άμεσο ενεργειακό κέρδος 200θερμίδες.

Σαλάτα Ντάκος

 • Παξιμάδι κριθαρένιο
 • Ντομάτα
 • Ελαιόλαδο
 • Φέτα
 • Ρίγανη
 • Κάπαρη

Η κλασική παραδοσιακή συνταγή μπορεί να αποδώσει έως και 700 θερμίδες αποτελώντας όμως ένα ισορροπημένο γεύμα, καθώς περιέχει όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών (λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες), καθώς επίσης φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά ασβέστιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Εναλλακτικοί τρόποι να μειωθούν οι θερμίδες αυτές είναι να προτιμήσουμε:
1. Να προτιμήσουμε κριθαρένιο παξιμάδι (έχει τα λιγότερα λιπαρά)
2. Να προσέξουμε την ποσότητα του παξιμαδιού (όχι πάνω από 50γρ που αντιστοιχούν σε περίπου 3 φέτες ψωμί δηλαδή 250 θερμίδες)
3. Να μειώσουμε την ποσότητα του ελαιολάδου στο μισό (1 κουταλιά της σούπας)
4. Να αντικαταστήσουμε την φέτα με λευκό τυρί τύπου ‘’φέτα χαμηλών λιπαρών’’ ή τυρί cottage ή ανθότυρο

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μειώσουμε κατά 250 θερμίδες το πιάτο μας και έτσι ο ντάκος μας να φτάσει τις 450 θερμίδες.

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

1. Η πρώτη μας αλλαγή θα ήταν η αντικατάσταση της φέτας με 22-25%’ με ένα άλλο τυρί που ταιριάζει στον ντάκο και θα μας εξασφαλίσει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Όπως είναι το κατίκι 10%, το ανθότυρο 14% ή ακόμα και το cottage cheese 2-4%. ΄Έτσι αν πχ βάζαμε ανθότυρο αντί για την φέτα θα γλιτώναμε τουλάχιστον 100 θερμίδες, αναλόγως την μερίδα.
2. Το παξιμάδι επίσης έχει πολύ σημασία. Προτιμήστε ένα παξιμάδι πλούσιο σε φυτικές ίνες ώστε να ενισχύσετε την αίσθηση του κορεσμού, να βοηθήσετε στη λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες επίσης από τα προϊόντα ολικής άλεσης, μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της στο αίμα.

Πράσινη σαλάτα με καρύδια

 • Σπανάκι,
 • Ρόκα
 • 1κγλυκού Κουκουνάρι
 • 30γρ καρύδια
 • 1-2 κγλυκού Ρόδι
 • 1κγλυκού αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες)
 • 2κσούπας Παρμεζάνα
 • Σως: Ελαιόλαδο – Μπαλσάμικο - Μέλι

Η παραπάνω σαλάτα μπορεί να φτάσει μέχρι και 700 θερμίδες. Ωστόσο οι θερμίδες αυτές προέρχονται από καλές πηγές, καθότι δεν περιέχει τίποτα τηγανητό. Θέλει μόνο προσοχή στα εξής:
1. στην προσθήκη ξηρών καρπών, καθώς τα καρύδια και τα κουκουνάρια έχουν αρκετές θερμίδες (περίπου 700θερμίδες ανά 100γρ)
2. στα αποξηραμένα φρούτα, προτιμήστε εκείνα που δεν έχουν έξτρα προσθήκη ζάχαρης
3. προσέξτε την ποσότητα του dressing, καθώς και το ελαιόλαδο δίνει 150 θερμίδες ανά κουταλιά.
4. Αντικαταστήστε το τυρί με ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά
Αν οι μερίδες είναι πιο συγκρατημένες μαζί με όλες τις υπόλοιπες αλλαγές μπορούμε να γλιτώσουμε 200 θερμίδες.

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

1. Η σαλάτα αυτή είναι εξαιρετική ως προς την ωφελιμότητά της. Περιέχει καρύδια που περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις.
2. Περιέχει κουκουνάρια τα οποία επίσης εντάσσονται στους ξηρούς καρπούς και ενισχύουν και αυτά την προστασία έναντι των καρδιαγγειακών, αλλά παράλληλα έχουν και αντιγηραντική δράση καθώς επίσης μελέτες υποστηρίζουν ότι τα λιπαρά οξέα τους μπορεί και να βοηθούν στην καταστολή της πείνας.
3. Περιέχει σταφίδες, πλούσιες στο ισχυρό αντιοξειδωτικό τη ρεσβερατρόλη. Η δράση της είναι γνωστή στην προστασία των αγγείων και της καρδιάς.
4. Στη συγκεκριμένη σαλάτα η πρότασή μας είναι η προσοχή στις μερίδες και στις ποσότητες των υλικών. Τα καρύδια και τα κουκουνάρια έχουν περίπου 350 θερμίδες στα 50γρ έκαστο περίπου, οπότε ας περιοριστούμε σε 5-10 καρύδια και αντίστοιχα 1 κγλυκού κουκουνάρι.
5. Τέλος, το ελαιόλαδο που αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως και το μέλι, είναι μια εξαιρετική σως σε σύγκριση με μια αντίστοιχη με βάση τη μαγιονέζα που θα μπορούσε να υπάρχει. Όμως ας περιοριστούμε στην 1 κσούπας λάδι που αποδίδει 150 θερμίδες και 1 κγλυκού μέλι 20 θερμίδες, διαφορετικά η σως θα επιβαρύνει με αρκετές θερμίδες τη σαλάτα μας.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής - Περιέχει φαρμαλκευτικές ουσίες
Ουσίες που περιέχονται στο τσάι του βουνού κατά του γλοιοβλαστώματος
Καταγγελία: Έδιωξαν από το Κέντρο Υγείας γυναίκα με χαμηλό οξυγόνο και πέθανε