Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα η οποία έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ενώ αυτή η διατροφή μπορεί να είναι εγγενώς περιοριστική, οι εξελίξεις στην επιστήμη των τροφίμων και στη μαγειρική δημιουργικότητα έχουν καταστήσει αυτή τη δίαιτα πολύ πιο εύκολο να ακολουθηθεί.

Τα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως τα σαλατικά, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή αν ακολουθείτε μια κετογονική διατροφή. Ακόμα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ένα νόστιμο ντρέσινγκ με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το οποίο να ξεπερνά το απλό λάδι και το ξίδι.

Εδώ είναι 5 κετο-φιλικές ντρέσιγκ σαλάτας, όλα με 4 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα- ή λιγότερο.

Σάλτσα Ραντς

Ενώ η παραδοσιακή ραντς ντρέσινγκ γίνεται με το βουτυρόγαλα, αυτή η συνταγή το αντικαθιστά με ξινόκρεμα (sour cream), μαγιονέζα και βαριά κρέμα, παρέχοντας την ίδια γεύση με μειωμένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αυξημένο λίπος.

Συστατικά

1/2 φλιτζάνι (120 γραμμάρια) ξινόκρεμα

1/2 φλιτζάνι (120 γραμμάρια) μαγιονέζα

1/4 φλιτζάνι (60 ml) κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο άνηθο

1 κουταλιά της σούπας σκόνη κρεμμυδιού

1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου

1-2 κουταλάκια (5-10ml) φρέσκου χυμού λεμονιού

Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

-Βάλετε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ ή ένα δοχείο με ένα καπάκι.

-Ανακατέψτε καλά.

-Αφήστε τη σάλτσα στο ψυγείο και μετά από μία ώρα σερβίρετε.

Διατροφικά στοιχεία

Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας (30 ml) περιέχει:

Θερμίδες: 84

Λίπος: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Ιταλική βινεγκρέτ

Αυτό το ντρέσιγγκ ταιριάζει σχεδόν με κάθε πράσινη σαλάτα. Με τα συστατικά που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στα ντουλάπια τους, μπορεί να χρησιμεύσει ως βασικό στοιχείο για τη διατροφή που επιλέξατε να ακολουθήσετε.

Συστατικά

1 κουταλιά της σούπας Italian Seasoning

1 φλιτζάνι (240 ml) ελαιολάδου

4 κουταλιές της σούπας (60 ml) ξύδι από κόκκινο κρασί

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/4 κουταλάκι μαύρου πιπεριού

1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μουστάρδας Dijon

Οδηγίες

Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε ένα δοχείο με καπάκι.

Ανακινήστε δυνατά και έπειτα αφήστε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά για να επιτρέψετε την ανάπτυξη των γεύσεων.

Φυλάσσετε στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες.

Διατροφικά στοιχεία

Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας (30 ml) περιέχει:

Θερμίδες: 198

Λίπος: 22 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: ελάχιστες

Πρωτεΐνη: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Ντρέσινγκ με χαλαπένιος

Με την πικάντικη νότα του jalapeño και τη φρεσκάδα του κολίανδρου, αυτός το απλό ντρέσινγκ δίνει μία χρωματική πινελιά, όχι μόνο στις σαλάτες αλλά και στα κρέατα και στα λαχανικά σχάρας.

Συστατικά

1/2 φλιτζάνι (25 γραμμάρια) ψιλοκομμένο κολίανδρο

1/2 φλιτζάνι (120 γραμμάρια) ξινοκρέμα ή ελληνικό γιαούρτι

1 / 2-1 ψιλοκομμένο jalapeño

6 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες

1 κουταλάκι αλάτι

1/4 φλιτζάνι (60 ml) νερού

Οδηγίες

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Αφήστε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά και για να επιτρέψετε την ανάπτυξη των γεύσεων.

Διατροφικά στοιχεία

Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας (30 ml) περιέχει:

Θερμίδες: 41

Λίπος: 3 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Ντρέσινγκ με μέλι και μουστάρδα

Αυτή το σάλτσα δεν είναι μόνο για τις σαλάτες. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως σάλτσα για να βουτήξετε τα αγαπημένα σας κρεατικά.

Συστατικά

1/2 φλιτζάνι (120 γραμμάρια) πλήρους λίπους ξινή κρέμα

1/4 φλιτζάνι (60 ml) νερού

1/4 φλιτζάνι (60 ml) μουστάρδας Dijon

1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μηλόξυδο

1 κουταλιά της σούπας (10 γραμμάρια) κοκκώδους ερυθριτόλης ή ενός άλλου κετο-φιλικού γλυκαντικού

Οδηγίες

Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε για να φτιάξετε το μείγμα.

Φυλάσσετε στο ψυγείο έως και για 2 εβδομάδες.

Διατροφικά στοιχεία

Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας (30 ml) περιέχει:

Θερμίδες: 38

Λίπος: 2,5 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: ελάχιστες

Πρωτεΐνη: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Ντρέσινγκ χίλια νησιά

Αυτή η κέτο-φιλική εκδοχή ενός κλασικού ντρέσινγκ συνδυάζει ακριβώς τη σωστή ποσότητα γλυκύτητας (από stevia) και την οξύτητα (από κέτσαπ και ξύδι) για να ικανοποιήσει τους γευστικούς σας κάλυκες ενώ διατηρεί χαμηλά τους υδατάνθρακες.

Συστατικά

1 φλιτζάνι (230 γραμμάρια) μαγιονέζα

2 κουταλιές της σούπας (35 γραμμάρια) κέτσαπ με μειωμένη ζάχαρη (ή από στέβια)

1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μηλόξυδο

2 κουταλιές της σούπας (20 γραμμάρια) ψιλοκομμένο τουρσί

2 κουταλιές της σούπας (20 γραμμάρια) ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1/8 κουταλάκι στέβια

Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Διαχωρίστε το ψιλοκομμένο τουρσί και τα κρεμμύδια, ώστε να έχετε δύο ξεχωριστές κουταλιές της σούπας από κάθε συστατικό.

Συνδυάστε όλα τα συστατικά, εκτός από τη 1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι και αντίστοιχα της πίκλας, σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Τοποθετήστε στο μείγμα τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τουρσί.

Ρίξτε το ντρέσινγκ σε ένα βάζο, τοποθετήστε το στο ψυγείο σας και αφήστε τις γεύσεις να αναπτυχθούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Διατροφικά στοιχεία

Μια μερίδα 1 κουταλιού της σούπας (15 ml) παρέχει:

Θερμίδες: 96

Λίπος: 10 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: ελάχιστες

Πρωτεΐνη: λιγότερο από 1 γραμμάριο.