Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, φαρμακοποιός, Οικονομολόγος Υγείας.

Στη δίνη της κρίσης του κορωνοϊού, ήρθε η ώρα να συμμετάσχουμε ενεργά στον αγώνα για την επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική ζωή που στερηθήκαμε λόγω της πανδημίας. Σε αυτή την προσπάθεια εξόδου από την υγειονομική κρίση είναι ωφέλιμο και ουσιαστικό να συμμετέχουν ενεργά όλες οι επιστημονικές ομάδες υγείας. Από τη διαδικασία αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί το φαρμακείο.

Την Δευτέρα, η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 85 ετών άνοιξε και επιτρέπει να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Το κράτος παρέχει βέβαια τη δυνατότητα προγραμματισμού του ραντεβού και μέσω άυλης συνταγογράφησης, καθώς και κατόπιν προσέλευσης των ίδιων ή των οικείων τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή φαρμακείο.

Η συμμετοχή του φαρμακείου στην πραγματοποίηση των ραντεβού για τη διενέργεια των εμβολιασμών είναι μια μικρή αλλά ουσιαστική μορφή συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι η πληθυσμιακή ομάδα (δηλαδή οι πολίτες άνω των 85 ετών) που δύναται αυτή την τρέχουσα χρονική περίοδο να εμβολιαστεί έχει κατεξοχήν ανάγκη τη βοήθεια του φαρμακοποιού για να ορίσει το σχετικό ραντεβού, κρίνεται άμεσο και απαραίτητο να απαντηθούν ερωτήματα όπως με ποια έγγραφα θα μπορεί ένα τρίτο πρόσωπο να καταχωρεί αίτημα για ραντεβού στο φαρμακείο; Πώς θα διεξάγεται ο εμβολιασμός σε περίπτωση σωματικής  αδυναμίας (π.χ. ένας κατάκοιτος ασθενής) του ενδιαφερομένου να μεταφερθεί σε εμβολιαστικό κέντρο;

Το τελευταίο ερώτημα, σίγουρα δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι και εφικτό και ουσιαστικό, τα φαρμακεία της χώρας να παίξουν πιο ενεργό ρόλο και στους εμβολιασμούς, όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Η πιστοποίηση των φαρμακοποιών προκειμένου να έχουν και αυτοί τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα των εμβολιασμών είναι σημαντικό βήμα προς την αποφόρτιση του συστήματος υγείας, και μάλιστα με ελάχιστους πόρους.

Η δυνατότητα καθημερινής επαφής και επικοινωνίας των πολιτών με τον φαρμακοποιό τον καθιστά αμέσως πολύτιμο και απαραίτητο παράγοντα του κρατικού σχεδιασμού για την προώθηση της καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του νέου κορωνοϊού.

Η χρησιμότητα αυτής της επιλογής οφείλεται καθαρά στη δομή του φαρμακείου, δηλαδή στη συνεχή ενεργό παρουσία του επιστήμονα και λειτουργού υγείας παράλληλα με τη λειτουργία φαρμακείων σχεδόν σε όλα τα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Ήρθε ο καιρός να προαχθεί η συνεργασία πολιτείας και φαρμακοποιών σε τόσο κρίσιμα και καίρια θέματα δημόσιας υγείας, καθώς και το φαρμακείο να αναδείξει τη θέση του μέσα στο σύστημα υγείας της χώρας μας. Αναμφίβολα, οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην πανδημία δίνουν μια τεράστια ευκαιρία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια