Η εξέταση DNA για την ύπαρξη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων θα πρέπει ενδεχομένως να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ σαν κύριος τρόπος εξέτασης των γυναικών για καρκίνο του τραχήλου, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές.

Οι συστάσεις τους βασίζονται σε έρευνα που ανακάλυψε ότι η εξέταση HPV προλάμβανε περισσότερα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου σε σχέση με το σημαντικό ΠΑΠ τεστ. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘The Lancet Oncology.’

Η εξέταση HPV θα πρέπει να γίνει η ιατρική εξέταση επιλογής για γυναίκες 35 ετών και άνω, δήλωσαν οι ερευνητές. Θα μπορούσε να γίνεται λιγότερο συχνά σε σχέση με το ΠΑΠ τεστ το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο σε γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στον HPV, δήλωσαν.

Το Παπ τεστ εξετάζει για τυχόν αλλαγές στον τράχηλο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Η εξέταση HPV ερευνά αν οι γυναίκες έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV. Ο HPV προκαλεί καρκίνο του τραχήλου, ο οποίος παραμένει σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Η εξέταση DNA για τον ιό HPV, ωστόσο έχει μειονεκτήματα, όπως ότι είναι λιγότερο συγκεκριμένη, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν διαγιγνώσκει περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε σχέση με το ΠΑΠ τεστ. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάγκη να υποβληθούν γυναίκες σε περαιτέρω εξετάσεις.

Ο Dr. Mark Einstein, γυναικολόγος- ογκολόγος και διευθυντής ερευνητικής κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η χρήση του τεστ HPV σαν πρωταρχική εξέταση οδηγεί σε ποσοστό ανάγκης περαιτέρω εξέτασης 25 έως 30%.

Αντίθετα, το ΠΑΠ τεστ έχει ποσοστό ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης μεταξύ 5 και 7% δήλωσε.

Για την έρευνα, Ιταλοί επιστήμονες συνέκριναν την εξέταση HPV μόνο με εξέταση HPV σε συνδυασμό με τεστ ΠΑΠ, σε 94.370 γυναίκες ηλικίας 25 έως 60 ετών.

Κατά την πρώτη φάση της έρευνας, γυναίκες ηλικίας 35 έως 60 ετών που ήταν θετικές στον ιό HPV υποβλήθηκαν και σε εξέταση τραχήλου, την κολποσκόπηση. Νεαρότερες γυναίκες υποβλήθηκαν σε κολποσκόπηση αν το τεστ ΠΑΠ στο οποίο υποβλήθηκαν ήταν μη φυσιολογικό ή αν τα αποτελέσματα της εξέτασης ήταν θετικά αρκετές φορές, υποδεικνύοντας ότι ο οργανισμός τους δεν μπόρεσε να αποβάλει τη λοίμωξη.

Η εξέταση DNA του HPV φάνηκε περισσότερο αποτελεσματική σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αλλά η εξέταση σε νεαρότερες ηλικίες οδήγησε σε υπερδιάγνωση συγκεκριμένου είδους βλάβης στον τράχηλο, ανακάλυψε η έρευνα.

Δεν συμφωνούν όλο οι ειδικοί ότι η τρέχουσα πρακτική θα πρέπει να αλλάξει, με βάση μόνο τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ο Dr. Jay Brooks, του Ochsner Health System στο Baton Rouge του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως η έρευνα πρόκειται να αλλάξει τις στρατηγικές που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αλλά εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις πως η εξέταση HPV μπορεί να προβλέψει ποια γυναίκα πρόκειται στη συνέχεια να εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου.

Πρόσθεσε ότι η εξέταση για τον ιό HPV σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού μπορεί στην πραγματικότητα να προβλέψει ποια θα ωφεληθεί από την αγωγή.

Ο Einstein είχε λίγο διαφορετική άποψη για τα ευρήματα. Όπως δήλωσε, φαίνεται ότι η στρατηγική έχει νόημα και είναι αποτελεσματική. Έχει ιδιαίτερο νόημα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπου οι γυναίκες μπορούν να κάνουν μόνες τους εξέταση HPV και να στείλουν για ανάλυση το μέσο λήψης εκκρίματος.

Στις ΗΠΑ, οι οδηγίες για την εξέταση του καρκίνου του τραχήλου άλλαξαν το Νοέμβριο. Στις γυναίκες συνιστάται τώρα να υποβάλλονται για πρώτη φορά σε εξετάσεις για καρκίνο στον τράχηλο-περιλαμβανομένου του ΠΑΠ τεστ-στην ηλικία των 21 ετών.

Η προηγούμενη σύσταση ήταν να αρχίζουν το τεστ ΠΑΠ 3 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας ή στην ηλικία των 21 ετών, οποιοδήποτε συνέβαινε πρώτο.

Και αντί να υποβάλλονται σε ετήσιο ΠΑΠ τεστ οι περισσότερες γυναίκες χρειάζεται να ελέγχονται χρόνο πατά χρόνο ή λιγότερο σύμφωνα με την ηλικία τους, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.

Πηγές:
‘The Lancet Oncology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας