Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF World Congress) και του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις Κλινικές και Οικονομικές Πτυχές της Οστεοπόρωσης και της Οστεοαρθρίτιδας (10th European Congress on Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis), ανακοινώθηκαν νέα δεδομένα μελετών, τα οποία αναδεικνύουν το βαθμό συσχέτισης που υπάρχει ανάμεσα στην κακή συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση και την επίπτωση και το κόστος που προκαλείται από τα οστεοπορωτικά κατάγματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

‘Τα εν λόγω δεδομένα ενισχύουν την πεποίθησή μας για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συμμόρφωση στη θεραπεία για την προστασία των γυναικών έναντι των καταγμάτων. Η Οστεοπόρωση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί μελλοντικά καθώς ο πληθυσμός γηράσκει’, δήλωσε ο Καθηγητής Serge Ferrari, Καθηγητής Ιατρικής στην Υπηρεσία Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, στην Ελβετία.

‘Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες θα είναι αφενός αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου κατάγματος και αφετέρου με μεγαλύτερη ευκολία χορήγησης, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία.

Η καλύτερη συμμόρφωση συντελεί αφενός στην προστασία των γυναικών από τα οστεοπορωτικά κατάγματα και αφετέρου στην ελαχιστοποίηση του κόστους με το οποίο επιβαρύνονται τα συστήματα υγείας για την αντιμετώπιση των καταγμάτων’.

Δεδομένα που παρουσιάστηκαν από μελέτες στη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέδειξαν τα ακόλουθα συμπεράσματα για τη συνέπεια της ελλιπούς συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή στη χρήση των υγειονομικών πόρων για την οστεοπόρωση:

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK Health Improvement Network and General Practice Research Database) το κόστος αντιμετώπισης των καταγμάτων ισχίου διαμορφώθηκε ετησίως σε £4.222 ανά ασθενή, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού να αποδίδεται στη χρήση των νοσοκομειακών υπηρεσιών για τη νοσηλεία των ασθενών κατά την αντιμετώπιση του κατάγματος. Επιπρόσθετα, η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία για την οστεοπόρωση ήταν αρκετά χαμηλή, με ποσοστό μικρότερο του 50% των γυναικών να συνεχίζουν τη θεραπεία τους μετά από 6 μήνες.
  • Στη Γερμανία, στοιχεία από τη βάση δεδομένων του IMS® Disease Analyser, κατέδειξαν ότι ενώ η συμμόρφωση στη θεραπεία συνέβαλε στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων, ωστόσο μόνο το 1/3 των γυναικών συνέχισε τη θεραπεία του με από του στόματος διφωσφονικό φάρμακο μετά από ένα χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 των γυναικών παρέμειναν απροστάτευτα και χωρίς θεραπεία.
  • Ανάλογα, δεδομένα από τη Σουηδία (Swedish Adherence Registry Analysis) κατέδειξαν ότι ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες θεραπείας προκειμένου να επιτευχθεί αποτέλεσμα κατά των καταγμάτων, ποσοστό περίπου 40% των ασθενών σταμάτησε την αγωγή τους μετά από 6 μήνες.

Για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, σύντομα θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας το Denosumab, ένα νέο φάρμακο το οποίο έχει λάβει ήδη θετική γνωμοδότηση για άδεια κυκλοφορίας από την Επιτροπή Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το Denosumab έχει μοναδικό μηχανισμό δράσης και αποτελεί την πρώτη και μοναδική βιοτεχνολογική θεραπεία σε τελικό στάδιο ανάπτυξης που στοχεύει ειδικά στον RANK Ligand, έναν απαραίτητο ρυθμιστή των οστεοκλαστών (των κυττάρων που αποδομούν το οστό).

Χορηγούμενο δύο φορές τον χρόνο με υποδόρια ένεση (60mg), το denosumab βοηθά να σταματήσει η διαδικασία που προκαλεί την οστική απώλεια, οδηγώντας σε αυξημένη οστική πυκνότητα και σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο αλλά και σε άλλα μη-σπονδυλικά σημεία του ανθρώπινου σκελετού.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη FREEDOM (Fracture REduction Evaluation of Denosumab in Osteoporosis every six Months) σε 7.868 γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση κατέδειξαν ότι γυναίκες που λάμβαναν Denosumab με υποδόρια ένεση δύο φορές τον χρόνο, εμφάνισαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης νέου σπονδυλικού κατάγματος κατά 68% σε σύγκριση με όσες έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), καθώς και μείωση του κινδύνου να υποστούν κάταγμα του ισχίου κατά 40% και μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη-σπονδυλικού κατάγματος κατά 20%.

Η διάθεση του Denosumab στην Ελλάδα αναμένεται τον Σεπτέμβριο 2010 από την Amgen σε συνεργασία με την GlaxoSmithKline.

Σχετικά με την οστεοπόρωση

Η Οστεοπόρωση, συχνά αναφερόμενη και ως ‘σιωπηλή νόσος’, συνιστά ένα παγκόσμιο πρόβλημα, του οποίου η σημασία ολοένα και αυξάνεται, δεδομένης όχι μόνο της αύξησης αλλά και της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι το 30% όλων των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στην Ευρώπη εμφανίζει οστεοπόρωση και περισσότερο από το 40% αυτών θα υποφέρει από οστεοπορωτικά κατάγματα στη διάρκεια της ζωής του. Πέρα από τις συχνά έντονες αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής, τα κατάγματα επιφέρουν σημαντικό κόστος στα συστήματα υγείας, εξαιτίας των πόρων που απαιτούνται και συνδέονται με τη νοσηλεία την εξωνοσοκομειακή και μακροχρόνια φροντίδα, την αναπηρία και τον πρόωρο θάνατο.

Το συνολικό άμεσο ιατρικό κόστος της οστεοπόρωσης στη Ευρώπη έχει υπολογιστεί σε περισσότερα από 36 δισ. ευρώ ετησίως και αναμένεται να αυξηθεί σε 76,7 δισ. ευρώ το 2050 καθώς ο πληθυσμός γηράσκει.1

Πληροφορίες για την Amgen

Πρωτοπόρος στο χώρο της βιοτεχνολογίας και της έρευνας από το 1980, η Amgen αποτελεί μία από τις πρώτες βιοτεχνολογικές εταιρείες με σκοπό την ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Οι θεραπείες της Amgen αλλάζουν την ιατρική, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο, στις παθήσεις των νεφρών, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Μέσα από ένα ισχυρό και ευρύ pipeline, η Amgen διατηρεί τη δέσμευσή της στην προαγωγή της επιστήμης με σκοπό τη σημαντική βελτίωση της ζωής των ατόμων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καινοτόμες μεθόδους της επιστήμης της Amgen και τα πρωτοπόρα φάρμακα μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.amgen.com/.

 

Πηγές:
“Facts and statistics about osteoporosis and its impact.” International Osteoporosis Foundation. Accessed at http://www.iofbonehealth.org/facts-and-statistics.html on 10 March 2009.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια