Τι κοινό έχουν οι δημιουργικοί άνθρωποι και όσοι έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια; Σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα, και οι δυο ομάδες μοιράζονται παρόμοια συστήματα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Η ντοπαμίνη όπως και η σεροτονίνη είναι σημαντικοί νευροδιαβιβαστές.

O Fredrik Ullen, του Karolinska Institute της Σουηδίας, δήλωσε ότι μελέτησε τον εγκέφαλο και τους υποδοχείς ντοπαμίνης D2 και φάνηκε πως το σύστημα ντοπαμίνης των υγιών και ιδιαίτερα δημιουργικών ανθρώπων είναι παρόμοιο με αυτό που έχουν οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Ο Ullen πραγματοποίησε την έρευνά του σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και υγιείς ανθρώπους που χαρακτηρίστηκαν δημιουργικοί μετά τη συμπλήρωση ψυχολογικών τεστ που εστίαζαν σε επίλυση προβλημάτων. Δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι που είχαν καλές επιδόσεις στα τεστ, παρουσίαζαν χαμηλότερη πυκνότητα των υποδοχέων D2 στο θάλαμο σε σχέση με τους λιγότερο δημιουργικούς ανθρώπους.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι γνωστό πώς έχουν χαμηλή πυκνότητα D2 σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, υποδεικνύοντας αιτία για τη σχέση μεταξύ ψυχικής νόσου και δημιουργικότητας.

Ο θάλαμος στον εγκέφαλο, σημειώνουν οι ερευνητές, αποτελεί είδος φίλτρου για τις πληροφορίες πριν μετακινηθούν στην περιοχή του φλοιού, που χειρίζεται την κατανόηση και τη λογική. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι άνθρωποι με πολύ δημιουργικές ικανότητες είναι περισσότερο πιθανό να έχουν κάποια ψυχική νόσο στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η δημιουργικότητα έχει συσχετιστεί με μετρίως υψηλότερο κίνδυνο για διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια.

Και οι δυο ομάδες επίσης μοιράζονται ταλέντο για ασυνήθιστες και ορισμένες φορές περίεργες σχέσεις μεταξύ σκέψεων και εννοιών.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι, επομένως, ενδεχομένως θα μπορούσαν να ωφεληθούν από λιγότερους υποδοχείς D2 επειδή μειωμένη ποσότητα φιλτραρίσματος θα ισοδυναμούσε με υψηλότερη ροή πληροφοριών, εικάζει η ερευνητική ομάδα. Με τη σειρά του αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αιτία που δημιουργικοί άνθρωποι τείνουν να οδηγούνται σε λιγότερο εμφανείς λύσεις σε προβλήματα και για παρόμοιους λόγους γιατί οι ψυχικά ασθενείς γίνονται δημιουργικοί για χάρη σχετικά καινοτόμων συσχετισμών.

Ο Ullen δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές ποιοί μηχανισμοί του εγκεφάλου βρίσκονται στο κέντρο της σχέσης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘PLoS One’.

Πηγές:
‘PLoS One’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"