Ο διαφραγματικός βηματοδότης, μια νέα συσκευή που δοκιμάσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, έρχεται να αντικαταστήσει το μηχανικό αναπνευστήρα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την προηγούμενη δεκαετία σε περιπτώσεις ασθενών που υπέστησαν κάκωση νωτιαίου μυελού σε τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια να πάσχουν από τετραπληγία και παράλυση του διαφραγματικού μυός.

Επιπλέον, ο διαφραγματικός βηματοδότης μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, εφόσον το διάφραγμα, οι πνεύμονες και τα φρενικά τους νεύρα παρουσιάζουν υπολειπόμενη λειτουργία.

H πρωτοποριακή ιατρική δοκιμή πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες στο Hadassah. Συγκεκριμένα, ο Δρ Uzi Izhar, Επικεφαλής της Γενικής Θωρακοχειρουργικής Μονάδας του Hadassah, σε συνεργασία με τον καρδιοχειρουργό Δρα Mark Ginsburg από το νοσοκομείο Columbia Presbyterian, προχώρησαν στην εμφύτευση σε ασθενή του ειδικού βηματοδότη που παρέχει ηλεκτρικό ερεθισμό στο φρενικό νεύρο, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του διαφραγματικού μυός.

Τόσο η επέμβαση όσο και η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς κύλησαν απολύτως ομαλά.

Ο βηματοδότης αποτελείται από ηλεκτρόδια που εφαρμόζονται στα φρενικά νεύρα, δέκτες ραδιοκυμάτων οι οποίοι εμφυτεύονται σε υποδόριους θύλακες, και έναν εξωτερικό πομπό/κεραία που διοχετεύει ηλεκτρική ενέργεια στη συσκευή μέσω μπαταριών τάσης 9 βολτ.

Ο εξωτερικός πομπός στέλνει το ερέθισμα στον εμφυτευμένο δέκτη. Ο δέκτης, με τη σειρά του, ‘μετατρέπει’ τα ραδιοκύματα σε διεγερτικούς παλμούς και τους μεταβιβάζει στο φρενικό νεύρο μέσω των ηλεκτροδίων. Τότε, ο διαφραγματικός μυς συσπάται, ενεργοποιώντας την αναπνευστική διαδικασία και συγκεκριμένα το στάδιο της εισπνοής.

Ακολούθως, ο πομπός σταματάει να παράγει σήμα, επιτρέποντας στο διάφραγμα να ‘χαλαρώσει’ και να περάσει στην εκπνοή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας