Η εκστρατεία 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού καλεί την ιατρική κοινότητα, την κοινότητα των ασθενών, τους πολίτες και τους κρατικούς φορείς να υποβάλουν ιδέες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης της Κολπικής Μαρμαρυγής και της σύνδεσής της με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου από την Boehringer Ingelheim, το επίσημο λανσάρισμα στην Ελλάδα της παγκόσμιας εκστρατείας 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού, στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (ΕΚΕ).

Η εκστρατεία αυτή θα υλοποιηθεί και στη χώρα μας με σκοπό την πρόληψη έως και 1.000.000 αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων που συνδέονται με την κολπική μαρμαρυγή, αυξάνοντας την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, της πολιτείας και των πολιτών γύρω από την ασθένεια.

Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC), στα τέλη Αυγούστου, στη Στοκχόλμη, και είναι μοναδική στο είδος της, καθώς απευθύνει πρόσκληση υποβολής ιδεών για την υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν τόσο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όσο και στη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου.

Οι ιδέες που θα κατατεθούν θα αξιολογηθούν από Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων (καρδιολόγοι, επικεφαλής ομάδων ασθενών κ.α.), οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιες από αυτές θα τεθούν στην ψηφοφορία του κοινού. Πιο συγκεκριμένα, θα επιλεγούν έως 32 προγράμματα, τα οποία θα λάβουν μέρος της χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους, ύψους €1.000.000, που θα διατεθεί σε μορφή βραβείων, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ €10.000 και €100.000.

Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο η Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων θα επιλέξει μία από τις ελληνικές συμμετοχές, στην οποία θα προσφερθεί χρηματικό βραβείο ύψους €10.000.

Οι επαγγελματίες υγείας και ομάδες ασθενών μπορούν να εγγραφούν στον ελληνικό δικτυακό τόπο της εκστρατείας 1 Mission 1 Million http://www.heartofstroke.com/ για να λάβουν δωρεάν ενημερωτικό υλικό, που θα ενισχύσει την προσπάθειά τους στην πληροφόρηση των ασθενών για την κολπική μαρμαρυγή και τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα προγράμματα μπορούν να υποβληθούν μέσω διαδικτύου έως τις 31 Δεκεμβρίου, 2010.

Το Φεβρουάριο του 2011, επιλεγμένα προγράμματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα http://www.heartofstroke.com/, όπου το ευρύ κοινό θα κληθεί να ψηφίσει έως τον Ιούνιο του 2011.
Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων θα επιλέξουν 7 ‘Επιλογές των Ειδικών’ - προγράμματα τα οποία κρίνουν ότι αξίζουν ιδιαίτερη αναγνώριση.

Γιατί είναι σημαντική η εκστρατεία 1 Mission 1 Million;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πολύ σοβαρή νόσος και άγνωστη σε πολλούς ανθρώπους. Κάνει την καρδιά να χτυπά ακανόνιστα και συχνά με πολύ γρήγορη ή πολύ βραδεία καρδιακή συχνότητα.
Έως και 3.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της κολπικής μαρμαρυγής κάθε χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί σε 1 άτομο κάθε 12 δευτερόλεπτα.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, 100.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο και βάση διεθνών επιδημιολογικών δεδομένων, το 4% των Ελλήνων άνω των 60 ετών και το 9% άνω των 80 ετών εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή.

Γενικότερα, 1 στους 4 ανθρώπους ηλικίας 40 ετών (ή και μεγαλύτερος), κατά τη διάρκεια της ζωής του, εκδηλώνει την ασθένεια, καθιστώντας την, τη συνηθέστερη ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού.
Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Επιπρόσθετα, τα αγγειακά εγκεφαλικά που οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή είναι πιο βαριάς μορφής και σχετίζονται με περισσότερες αναπηρίες σε σχέση με τα απλά εγκεφαλικά.
3 στα 4 εγκεφαλικά που οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή ΜΠΟΡΟΥΝ να προληφθούν.

‘Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση του αυξημένου κινδύνου που διατρέχουν και των πιθανών σοβαρών και μόνιμων συνεπειών ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή’, δήλωσε ο Καθηγητής Roberto Ferrari, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ferrara στην Ιταλία, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων.

‘Μέσω της δέσμευσης στην εκπαίδευση και της χρηματοδότησης προγραμμάτων σε επίπεδο κοινότητας, η εκστρατεία 1 Mission 1 Million έχει τη δυνατότητα να επιφέρει μία σημαντική και ουσιαστική διαφορά σε εκείνους που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή’.

‘Η αύξηση της ευαισθητοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε πιο έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στη λήψη κατάλληλης θεραπείας από περισσότερους ασθενείς – με αποτέλεσμα τη δυνητική πρόληψη περισσότερων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων’, δήλωσε ο Καθηγητής Günter Breithardt από τη WHF και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων.

‘Οι πρωτοβουλίες που προσανατολίζονται στην πρόληψη του εγκεφαλικού που συνδέεται με κολπική μαρμαρυγή θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις υγειονομικές δαπάνες παγκοσμίως’.

Σχετικά με τους Υποστηρικτές της Εκστρατείας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εκστρατεία 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού υποστηρίζεται από κορυφαίους επαγγελματίες υγείας και ενώσεις ασθενών, μεταξύ των οποίων:
World Heart Federation (WHF) (http://www.worldheart.org/), Atrial Fibrillation Association (AFA) (http://www.atrialfibrillation.org.uk/), AntiCoagulation Europe (ACE) (http://www.anticoagulationeurope.org/) και Stroke Alliance For Europe (SAFE) (http://www.safestroke.org/).

Χορηγός της εκστρατείας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο είναι η εταιρία Boehringer Ingelheim (http://www.boehringer-ingelheim.com/)

Σημείωση: Στην Ελλάδα εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της εκστρατείας και σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουν καθοριστεί και ανακοινωθεί περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους τοπικούς φορείς υποστήριξης (ιατρικές εταιρίες, σύλλογοι, οργανισμοί), τη διαδικασία υποβολής προτάσεων και τις ελληνικές συμμετοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας http://www.heartofstroke.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Iδιαίτερα επικίνδυνα τα νοσοκομειακά μικρόβια
Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές στη Λαμία από σχολικά γεύματα
Η Bayer Ελλάς στηρίζει τα νησιά της χώρας μας