Γυναίκες που υπήρξαν θύματα κακοποίησης στην παιδική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη στην ενήλικο ζωή, υποδεικνύουν νέα ευρήματα.

Ερευνητές εξέτασαν 67.853 νοσοκόμες και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 54% ανέφεραν σωματική κακοποίηση πριν την ηλικία των 18. Μέτρια και σοβαρή σωματική και σεξουαλική κακοποίηση συνδεόταν με 26 έως 69% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη 2 στην ενήλικο ζωή.

Η επικεφαλής της έρευνας, Janet Rich-Edwards, του νοσοκομείου Brigham and Women's, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της σχέσης εξηγείται από τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους στα κορίτσια με ιστορικό κακοποίησης. Η αύξηση βάρους φαίνεται να αρχίζει στην εφηβεία και συνεχίζει στην ενήλικο ζωή, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη. Πρόσθεσε ότι η αύξηση του βάρους ευθυνόταν μόνο για το 60% της σχέσης υποδεικνύοντας ότι η εμπειρία της κακοποίησης ενσωματώνεται στο σώμα μέσω άλλων μηχανισμών επίσης.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ παιδικής κακοποίησης και διαβήτη.

Η Rich-Edwards δήλωσε ότι μια υπόθεση είναι πως οι κακοποιημένες γυναίκες αναπτύσσουν διαταραχές στις διατροφικές τους συνήθειες για να αναπληρώσουν το στρες, οδηγώντας σε υπερβάλλον βάρος. Άλλη θεωρία υποδεικνύει ότι η κακοποίηση στην παιδική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών του στρες που στη συνέχεια προκαλούν αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη, χαρακτηριστικό του διαβήτη.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η παιδική κακοποίηση μπορεί να αφήσει αποτύπωμα στην υγεία κατά την ενήλικο ζωή. Ελπίζει να θέσει σε εγρήγορση τους γιατρούς για τον πιθανό ρόλο της κακοποίησης σε ασθενείς που εξετάζουν με διαβήτη ή προδιαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Preventive Medicine.’

Πηγές:
‘American Journal of Preventive Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο