Μεγάλη διεθνής δοκιμή ανακάλυψε ότι το εμβόλιο Gardasil προστατεύει τους άντρες νεαρής ηλικίας από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων όπως προστατεύει και τις νέες γυναίκες.

Ο ιός HPV αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες αλλά έχει συσχετιστεί και με τον καρκίνο του πέους και άλλες κακοήθειες στους άντρες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’ και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία παραγωγής του Gardasil, Merck & Co., το Gardasil ήταν 90% αποτελεσματικό σε έφηβους και έφηβες.

Το Gardasil προστατεύει έναντι αρκετών στελεχών του HPV, που είναι η κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες. Έρευνες έχουν υποδείξει ότι είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη προκαρκινικών βλαβών του τραχήλου στο γυναικείο φύλο.

Η ερευνήτρια Anna Giuliano, πιστεύει ότι ο εμβολιασμός αντρών θα έχει άμεσο όφελος σε αυτούς και την κοινωνία. Αν μειωθούν οι μολύνσεις στους άντρες θα μειωθεί η μετάδοση στις συντρόφους τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 4.000 νέους άντρες ηλικίας 16 έως 26 ετών από 18 διαφορετικές χώρες που έλαβαν ή όχι το εμβόλιο. Κανείς στην αρχή της έρευνας δεν παρουσίαζε τον HPV και παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια. Στους ασθενείς που συμπλήρωσαν τη σειρά 3 εμβολίων, το Gardasil πρόσφερε 90% προστασία έναντι του ιού HPV.

Πρόκειται για παρόμοια αποτελεσματικότητα με αυτή που παρατηρείται στα κορίτσια, δήλωσε η Giuliano, του Κέντρου για τον καρκίνο H. Lee Moffitt, στην Τάμπα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση στον αριθμό των προκαρκινικών βλαβών του πέους, αν και δήλωσαν ότι προς το παρόν είναι αδύνατο να γνωρίζουν αν θα οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά του συγκεκριμένου καρκίνου.

Η ερευνήτρια εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να δούμε τους άντρες να ωφελούνται από το εμβόλιο όπως έχουν ωφεληθεί οι γυναίκες.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ