Το dabigatran (dabigatran etexilate mesylate) συνιστάται πλέον στις Η.Π.Α. ως εναλλακτικό της βαρφαρίνης στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και θρομβώσεων του αίματος σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή (NVAF).

Το dabigatran προστέθηκε στις σχετικές οδηγίες που αναπτύχθηκαν από κοινού από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (American College of Cardiology Foundation - ACCF), την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association - AHA) και την Εταιρεία Καρδιακού Ρυθμού (Heart Rhythm Society - HRS), στο κεφάλαιο που αναφέρεται στους νέους αντιθρομβωτικούς παράγοντες.

Η προσθήκη του dabigatran στις κατευθυντήριες οδηγίες δημοσιεύτηκε στα επιστημονικά περιοδικά ‘Circulation’ της American Heart Association, ‘Journal of the American College of Cardiology και Heart Rhythm Journal’.

Το dabigatran εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. τον Οκτώβριο 2010, για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και αποτελεί τη μόνη εγκεκριμένη θεραπεία που έχει αποδείξει ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη.

‘Επικροτώ την Επιτροπή Οδηγιών που ενήργησε τόσο γρήγορα ώστε να συμπεριλάβει το dabigatran ως μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι ιατροί έχουν μια εναλλακτική επιλογή έναντι της βαρφαρίνης για αυτόν τον πληθυσμό ασθενών’, δήλωσε ο Eric Prystowsky, M.D., Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ηλεκτροφυσιολογίας του Νοσοκομείου της Ινδιανάπολης St.

Vincent.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα