H λήψη στατινών, των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει το θάνατο ανθρώπων από πνευμονία, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών ειδικών.

Οι ερευνητές δεν δηλώνουν οτι κάποιος θα πρέπει να λαμβάνει στατίνες για την προστασία του σε περίπτωση πνευμονίας. Αντίθετα, δηλώνουν οτι τα αποτελέσαμτα υποδεικνύουν οτι μπορεί να αξίζει περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να δίνονται στατίνες σε ανθρώπους με σοβαές λοιμώξεις που έχουν διαγνωστεί με πνευμονία.

Οι ερευνητές, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, ανακάλυψαν οτι ο κίνδυνος θνησιμότητας στην εξάμηνη περίοδο μετά τη διάγνωση της πνευμονίας ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε όσους ήδη λάμβαναν στατίνες σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν οτι οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να σχετίζονται με καλύτερη εικόνα μετά από βακτηριακή μόλυνση. Τα ευρήματα υποδεικνύουν οτι τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από τη θνησιμότητα ασθενείς με πνευμονία.

Οι στατίνες συνταγογραφούνται ευρέως για τη χοληστερόλη LDL, παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και θεωρούνται από τα πιό πετυχημένα χάπια στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο ερευνητής Ian Douglas, δήλωσε οτι αποτελούν εύκολη παρέμβαση όσον αφορά τη χορήγηση.

Δεδομένου του χαμηλού ενδεχομένως αριθμού που χρειάζεται για την αντιμετώπιση, για να εμποδιστεί ένας θάνατος όπως υποδεικνύει η έρευνα, εκτιμά οτι υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθούν τυχαιοποιημένες δοκιμές στατινών σε ανθρώπους με σοβαρές λοιμώξεις, για να διαπιστωθεί αν μια απλή και πρακτική παρέμβαση την ώρα της διάγνωσης της πνευμονίας έχει ωφέλιμη επίδραση.

H ερευνητική ομάδα, της οποίας η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘British Medical Journal’, xρησιμοποίησε στοιχεία από ιατρικά αρχεία στη Βρετανία, για να εντοπίσει χρήστες στατινών.

Στη συνέχεια ταίριαξε κάθε χρήστη στατινών, που ήταν άνω των 40 ετών όταν του συνταγογραφήθηκαν στατίνες - μεταξύ του 1995 και 2006 - με μέχρι 5 μη χρήστες. Ασθενείς με ιστορικό πνευμονίας παρακολουθήθηκαν για 6 μήνες, για να διαπσιτωθεί αν πέθαναν και όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, ποσοσοτό 13% χρηστών πέθαναν σε σύγκριση με ποσοστό 20% μη χρηστών.

Ο ερευνητής σημειώνει οτι αφού η έρευνα εστίασε σε ανθρώπους που ήδη λάμβαναν στατίνες όταν εμφάνισαν πνευνονία χρειάζεται πλήρως τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για να διαπιστωθεί αν η έναρξη στατινών στη διάγνωση έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Πηγές:
British Medical Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας