Οι άνθρωποι στους οποίους γίνεται για πρώτη φορά διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής μορφής αρρυθμίας, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τον πληθυσμό ίδιας ηλικίας που δεν παρουσιάζει την αρρυθμία αυτή. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή και θάνατο.

Eίναι συνηθισμένη πάθηση στο γενικό πληθυσμό αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με τη θνησιμότητα των ασθενών αυτών.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στη Μινεσότα των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Dr. Teresa Tsang, ερευνητές εξέτασαν 4.618 ασθενείς ηλικίας, κατά μέσον όρο 73 ετών, που είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή κατά το διάστημα 1980 -2000.

Συνολικά 3.085 ασθενείς πέθαναν πέντε χρόνια μετά το τέλος της έρευνας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θνησιμότητα ήταν μεγάλη αμέσως μετά τη διάγνωση.

Σε σύγκριση με όσους δεν είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος θνησιμότητας τους 4 πρώτους μήνες ήταν αυξημένος κατά 9 φορές. Ωστόσο, μετά το διάστημα αυτό, οι πιθανότητες μειώθηκαν σημαντικά. Με την αυξημένη πιθανότητα θνησιμότητας στην έρευνα φάνηκε ότι σχετίζονταν παράγοντες όπως το χαμηλό σωματικό βάρος, η ταχυπαλμία κατά τη διάγνωση, το ιστορικό χρόνιας νεφροπάθειας και η κακοήθεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανόν η κολπική μαρμαρυγή να μην ήταν η κύρια αιτία θανάτου στους περισσότερους ασθενείς αλλά να υπήρχαν άλλα παθολογικά αίτια στα οποία η αγωγή για την κολπική μαρμαρυγή δεν συνέβαλε θετικά.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η κατάσταση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή δεν έχει βελτιωθεί ως προς τη θνησιμότητα εδώ και δυο δεκαετίες παρά τις βελτιώσεις στην αγωγή αυτού του είδους της αρρυθμίας, ενώ όπως φαίνεται η θνησιμότητα έχει πολυπαραγοντικές αιτίες.

Οι ερευνητές θεωρού ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα αίτια εκδήλωσης και διατήρησης της κολπικής μαρμαρυγής και προσθέτουν ότι ενδεχομένως τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της καθώς και η πρώτη εμφάνιση της πάθησης να αποτελούν παράγοντες σημαντικής βαρύτητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα