Ο καφές, το σεξ και το φύσημα της μύτης μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός τύπου εγκεφαλικού, ανακοίνωσαν Ολλανδοί ερευνητές.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 250 ασθενείς, εντόπισε 8 παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την αιμορραγία στον εγκέφαλο. Όλοι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των αγγείων, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Stroke'.

Αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα εξασθενημένο αγγείο, γνωστό ως ανεύρυσμα εγκεφάλου, παρουσιάσει ρήξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης εξέτασαν 250 ασθενείς για 3 χρόνια με σκοπό να εντοπίσουν τους παράγοντες που προκαλούν ρήξη.

Ανακάλυψαν ότι ο καφές ήταν υπεύθυνος για περισσότερες από 1 στις 10 ρήξεις ανευρύσματος εγκεφάλου. Ενώ όσοι κατανάλωναν καφέ είχαν μόνο 1,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι πιο συνήθης σε σχέση με άλλους παράγοντες κινδύνου.

Ο αιφνιδιασμός αύξανε τον κίνδυνο περισσότερο από 23 φορές, αλλά ευθυνόταν μόνο για το 2,7% των περιστατικών.

Η Dr Monique Vlak, δήλωσε ότι όλοι οι παράγοντες προκάλεσαν ξαφνική και σύντομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που φαίνεται πιθανή συνήθης αιτία ρήξης ανευρύσματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας στους πενήντα ανθρώπους έχουν ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, αλλά μόνο μερικοί εμφανίζουν ρήξη.

Η Dr Vlak, υποδεικνύει ότι η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης ή η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας σε ασθενείς με ανεύρυσμα στον εγκέφαλο (που δεν έχει υποστεί ρήξη) μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.

Η έρευνα εστίασε μόνο στους παράγοντες που προκαλούν ρήξη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση εξασθενεί τα αγγεία αρχικά και μπορεί να προκληθεί από το υπερβάλλον βάρος, το κάπνισμα και την καθιστική ζωή.

Πηγές:
′Stroke′.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας