Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να διαχωρίσει τον καρκίνο του ενδομητρίου από του τραχήλου στις περισσότερες περιπτώσεις όπου αποτυγχάνει η βιοψία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έρευνα ανακάλυψε ότι ακτινολόγοι που χρησιμοποιούσαν μαγνητική ακτινογραφία κατάφεραν σωστά να εντοπίσουν το είδος του καρκίνου σε 38 από 48 ασθενείς, ποσοστό 79%, που είχαν μη καταληκτικά αποτελέσματα βιοψίας.

Περισσότερες από 43.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο ενδομητρίου πέρσι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των ΗΠΑ. Υπήρχαν 12.200 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου.

Η Dr. Heather He, από το αντικαρκινικό κέντρο M.D. Anderson, στο Χιούστον, δήλωσε ότι σε περίπου 3% των περιστατικών υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό της πρώτης περιοχής εμφάνισης του όγκου. Ο εντοπισμός της, σημαίνει ότι η ασθενής μπορεί να λάβει την πιο κατάλληλη θεραπεία και να αποφύγουν ορισμένες ασθενείς τη μη αναγκαία χειρουργική επέμβαση.

Οι μαγνητικές τομογραφίες της έρευνας εξετάστηκαν από 2 ακτινολόγους, έναν με εμπειρία 5 ετών και έναν με 18. Η διάγνωσή τους συμφωνούσε στις περισσότερες περιπτώσεις, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι καθοριστική, εκτιμά η ερευνήτρια, η εκτεταμένη εμπειρία.

Η έρευνα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της Ένωσης στο Σικάγο. Τέτοιες έρευνες θεωρούνται προκαταρκτικές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα