Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας των 184 προγραμμάτων που διαγωνίζονταν για να χρηματοδοτηθούν με 1.000.000 ευρώ στη διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την κολπική μαρμαρυγή και του σχετιζόμενου με αυτή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου
1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού.

Στo πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας, η οποία υποστηρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο από περισσότερους από 45 οργανισμούς ασθενών και επαγγελματιών υγείας, υποβλήθηκαν προγράμματα από κέντρα υγείας αλλά και από μεμονωμένα άτομα, ομάδες ασθενών και επαγγελματιών υγείας από 36 χώρες.

Κοινός στόχος τους είναι να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη σχέση ανάμεσα στην κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, την κολπική μαρμαρυγή και τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) που φέτος θα λάβει χώρα στο Παρίσι στο τέλος Αυγούστου.

Η πρόσκληση του κοινού από την ηθοποιό και πρέσβειρα Jane Seymour να ψηφίσει για τα προγράμματα της εκστρατείας 1 Mission 1 Million καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες των υποψηφίων για τη διάδοση και προώθηση των προγραμμάτων τους, οδήγησαν στον καταπληκτικό αριθμό των 2.000.000 ψήφων και των 200.000 προσωπικών σχολίων στην παγκόσμια ιστοσελίδα www.heartofstroke.com.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η εκστρατεία 1 Mission 1 Million - Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Καρδιολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος και υποστηρίζεται από ιατρικούς φορείς και ενώσεις ασθενών, όπως η Hellenic Cardiovascular Research Society, η Ελληνική Εταιρία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρία, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, η Νευρολογική Εταιρία Κύπρου, η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρδιοπαθών και η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και χρηματοδοτείται από τη Boehringer Ingelheim.

Η χώρα μας συμμετείχε με 5 προγράμματα στη φάση της ψηφοφορίας, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά, μέσω των δυναμικών τους προτάσεων, στην κινητοποίηση κοινού, ασθενών, και επαγγελματιών υγείας. Η ελληνική ιστοσελίδα της εκστρατείας www.heartofstroke.gr θα παραμείνει στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την κολπική μαρμαρυγή και το σχετιζόμενο με αυτή εγκεφαλικό επεισόδιο (μπορεί κάποιος να προμηθευτεί σε ψηφιακή μορφή το φυλλάδιο ασθενών), καθώς και για ενημέρωση για τα προγράμματα που υποβλήθηκαν και για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού.

'Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη από αυτά τα αποτελέσματα και από τον αριθμό των ατόμων που μπήκαν στον κόπο να ψηφίσουν και να αφήσουν σχόλια στη ιστοσελίδα. Ένας από τους στόχους μας ήταν να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, οδηγώντας τους στις πληροφορίες για την κολπική μαρμαρυγή που υπήρχαν στο www.heartofstroke.com,' είπε η Jane Seymour, πρέσβειρα της εκστρατείας 1 Mission 1 Million.

‘Έχασα τη μητέρα μου εξαιτίας ενός σχετιζόμενου με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο και για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν την καλύτερη προστασία - τα προγράμματα αυτά θα κάνουν πραγματικά τη διαφορά.’

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συνηθισμένη συνεχής διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και οδηγεί έως και σε 3 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, η ενημέρωση για τη σχέση ανάμεσα στην κολπική μαρμαρυγή και το εγκεφαλικό επεισόδιο παραμένει ελάχιστη, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για εκατομμύρια ασθενείς που δε γνωρίζουν.

Η επόμενη φάση της εκστρατείας

Όλες οι ψήφοι που ελήφθησαν θα αξιολογηθούν και θα επικυρωθούν από έναν οργανισμό, ο οποίος διαθέτει την τεχνογνωσία να διασφαλίσει ότι η συνολική διαδικασία δεν παραποιήθηκε. Αφού ολοκληρωθεί η επαλήθευση, όλοι οι υποψήφιοι που έχουν αναδειχτεί είτε από την ψηφοφορία του κοινού, είτε έχουν επιλεγεί ως ‘Επιλογές των Ειδικών’ θα ενημερωθούν.

Πριν από την απονομή του χρηματικού ποσού, οι προτάσεις των υποψήφιων αυτών θα ελεγχθούν αναφορικά με την αξιοπιστία τους, με τη συμμόρφωση στους Όρους και τις Προϋποθέσεις και με την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχουν στην αίτησή τους.

Οι συμμετέχοντες των προγραμμάτων που θα λάβουν ένα μέρος από τη χρηματοδότηση του 1 εκατ. ευρώ θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) στο Παρίσι, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία επαλήθευσης και οι έλεγχοι των υποψηφίων.

‘Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπαιδεύσουμε το κοινό σχετικά με τα εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, τα οποία είναι πιο επικίνδυνα από άλλους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων και οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου,’ είπε η Eve Knight, υποστηρικτής της εκστρατείας και Συνιδρυτής και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ηγετικού φιλανθρωπικού οργανισμού AntiCoagulation Europe (ACE), ‘Η AntiCoagulation Europe, ως υποστηρικτής της πρωτοβουλίας πιστεύει ότι η εκστρατεία 1 Mission 1 Million έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην εκπαίδευση των ατόμων σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή μέσω των ΜΜΕ, της ιστοσελίδας και του εκπαιδευτικού υλικού που διανεμήθηκε.

Ανυπομονούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση της εκστρατείας αυτής, όταν οι υποψήφιοι που κέρδισαν θα βραβευθούν και θα μπορούν να ξεκινήσουν το σημαντικό τους έργο για την ευαισθητοποίηση του κοινού.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα