Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώθηκε από Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών (Α΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΑΠΘ) για την εργαστηριακή διάγνωση ενός περιστατικού ήπιας εγκεφαλίτιδας, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το περιστατικό αφορά σε ενήλικα ασθενή κάτοικο περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας. Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία & Θεσσαλία) επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος, ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν ήπια νόσο.

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες, κουνουπιέρες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κουνουποκτονίες, καθαρισμός λιμναζόντων υδάτων).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα παρακολουθεί στενά τα περιστατικά και θα προβαίνει σε ενημέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας του (www.keelpno.gr). Επιπλέον, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα επισκεφθεί την περιοχή της Θεσσαλίας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας από τη νόσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;