Ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενετικοί παράγοντες μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου σε ορισμένα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου και του οισοφάγου Barrett, πάθηση που συνδέεται με τον καρκίνο του οισοφάγου.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, ερευνητές στην Cleveland Clinic ανακάλυψαν μεταλλάξεις σε 3 γονίδια που είναι περισσότερο συνήθη σε ανθρώπους με αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου και οισοφάγο Barrett.

Καμία από τις μεταλλάξεις δεν ανακαλύφτηκε σε ασθενείς χωρίς τις 2 αυτές νόσους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 16 κέντρα στις ΗΠΑ, από το 2005 έως το 2010 και περιέλαβε 298 εθελοντές με οισοφάγο Barrett, αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου ή και τα δυο. Σε σύγκριση με ομάδα που δεν είχε κάποια από τις νόσους, οι ερευνητές εντόπισαν 3 γονίδια που ήταν αλλοιωμένα σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett και αδενοκαρκίνωμα, αλλά όχι στους υγιείς.

Μεταλλάξεις σε αυτά το γονίδια εμφανίζονταν στο 11% των συμμετεχόντων.

Τα ευρήματα τελικά αναμένεται να βοηθήσουν στον εντοπισμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των συγκεκριμένων νόσων, επομένως θα μπορούσαν να εξεταστούν για να διαγνώσουν ενδεχόμενο καρκίνο σε πρώιμο στάδιο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Charis Eng, δήλωσε ότι οι 3 γενετικές μεταλλάξεις που ανακαλύφτηκαν είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες. Η ομάδα της βρίσκεται στη διαδικασία της αποδοχής εθελοντών για δοκιμές που θα εξετάσουν μέλη της οικογένειας ασθενών με οισοφάγο Barrett και καρκίνο του οισοφάγου.

Ελπίζει ότι τελικά οι άνθρωποι θα μπορούν να συμβουλευτούν γενετιστή για να καθορίσουν το επίπεδο κινδύνου και να αποφασίσουν αν πρέπει να εξεταστούν.

Στα συμπτώματα καρκίνου του οισοφάγου περιλαμβάνονται δυσκολία στην κατάποση, πόνος κατά την κατάποση, πόνος στο θώρακα ή την πλάτη, απώλεια βάρους, καούρες και βραχνάδα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται και από άλλες νόσους, αλλά αν έχετε κάποιο από αυτά, η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο συνιστά να επισκεφτείτε γιατρό.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυϊκή αδυναμία: Ποιες είναι οι συνέπειες
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά