Υπάρχει γενετική σχέση μεταξύ σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εντόπισαν 11 γενετικές περιοχές περιλαμβανομένων 6 που δεν είχαν ανακαλυφτεί νωρίτερα, που παίζουν ρόλο στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι για τις συγκεκριμένες νόσους. Τα ευρήματα, παρέχουν νέες πληροφορίες για τα αίτια και των δυο παθήσεων.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Pamela Sklar, από το Mount Sinai School of Medicine, δήλωσε ότι ερευνητές εργάζονταν σκληρά για να εντοπίσουν το γενετικό κίνδυνο για τις παραπάνω νόσους, έτσι ώστε να παρεμβαίνουν νωρίτερα και να αναπτύξουν νέες θεραπείες.

Μέσω αυτής της έρευνας βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση, δήλωσε.

Ερευνητές εξέτασαν το DNA 7.481 ανθρώπων με διπολική διαταραχή και 9.250 υγιών ανθρώπων. Σε χωριστή έρευνα, άλλη ομάδα αξιολόγησε τις ίδιες περιοχές DNA σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους με σχιζοφρένεια.

Στις δυο έρευνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αρκετές περιοχές του DNA, επίσης γνωστών ως ποικιλομορφιών DNA, σε ορισμένα γονίδια που σχετίζονταν με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ποικιλομορφίες συνδέονταν με τις 2 διαταραχές.

Θεωρούν ότι τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν σε νέες αγωγές για τις 2 νόσους, για να τις αντιμετωπίζουν νωρίτερα και περισσότερο αποτελεσματικά.

Ο ερευνητής στη μελέτη για τη σχιζοφρένεια, Dr. Shaun Purcell, του Mount Sinai School of Medicine, δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα η έρευνα στην ψυχιατρική έχει κατανοήσει τη γενετική βάση της ψυχικής νόσου σε πολύ φτωχό βαθμό.

Πρόσθεσε, ότι η νέα έρευνα βοηθά στο να αρχίσουμε να διαβλέπουμε τη δομή της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας και ελπίζει ότι θα αποτελέσει νέα βάση πάνω στην οποία θα βελτιωθούν οι θεραπευτικές αγωγές και η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Genetics.’

Πηγές:
‘Nature Genetics.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει