Γυναίκες που φέρουν τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρει νέα έρευνα.

Γυναίκες που ήταν θετικές σε κάποιο από τα 37 στελέχη του ιού είχαν 2,3 περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή σε σχέση με γυναίκες που αποδείχτηκαν αρνητικές, ανακάλυψε η έρευνα. Γυναίκες που ήταν θετικές για κάποιο από τα στελέχη που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου είχαν 2,86 περισσότερες φορές τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι το εμβόλιο για τον HPV μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Ken Fujise, του University of Texas Medical Branch στο Galveston.

Σχεδόν το 20% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρδιοπάθεια δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα ή η υπέρταση, που υποδεικνύει ότι άλλες αιτίες μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκονται. Ο HPV φαίνεται να είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες στις γυναίκες.

Παρόλα αυτά, γυναίκες με HPV δεν θα πρέπει να ανησυχούν επειδή πρόκειται για πρώτη έρευνα που συνδέει τον ιό με την καρδιοπάθεια. Χρειάζονται μακροχρόνιες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση. Ωστόσο σύμφωνα με τον ερευνητή, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται περισσότερο στενά από τους γιατρούς τους και αν έχουν πόνο στο στήθος να τον λάβουν σοβαρά υπόψη.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 2.500 γυναίκες μεταξύ 20 και 59 ετών.

Ποσοστό 44,6% ήταν θετικό στον ιό περιλαμβανομένου του 23,2% που έφερε τα στελέχη που προκαλούν καρκίνο. Άλλες έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι ο ιός ανευρίσκεται στο 20 έως 45% του γενικού πληθυσμού, δήλωσε ο Fujise.

Από τις 60 γυναίκες στην έρευνα που ανέφεραν ότι εμφάνισαν είτε καρδιακή προσβολή είτε εγκεφαλικό επεισόδιο, 39 ήταν θετικές για το στέλεχος HPV και 21 αρνητικές.

Ο Fujise, δήλωσε ότι πιθανολογούσε ότι θα υπήρχε ασθενής σχέση μεταξύ του HPV και της καρδιαγγειακής νόσου αλλά δεν περίμενε πως θα ήταν μέχρι 2,3 φορές υψηλή. Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε 55 γυναίκες με HPV, μια γυναίκα πιθανόν θα εμφανίσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω του ιού παρά λόγω άλλων παραγόντων κινδύνου, δήλωσε.

Αν οι ερευνητές ανακαλύψουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο ο HPV προκαλεί καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να εστιάσουν σε φάρμακο που θα αντιμετωπίζει ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό για να μειωθεί ο κίνδυνος, δήλωσε ο ερευνητής.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of the American College of Cardiology'.

Πηγές:
′Journal of the American College of Cardiology′.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας