Γιατροί στο Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι θεράπευσαν νεογνό που έπασχε από απειλητική για τη ζωή του νόσο, η οποία κατέστρεφε το ήπαρ του. Εμφύτευσαν κύτταρα που δρούσαν ως προσωρινό ήπαρ, επιτρέποντας στο όργανο που είχε υποστεί βλάβη να ανακάμψει.

Η ομάδα του King's College Hospital δήλωσε ότι η τεχνική είναι η πρώτη παγκοσμίως.

Το 8 μηνών παιδί κοιτάζει προς το δρόμο της υγείας, ενώ 6 μήνες πριν ήταν κοντά στο θάνατο, καθώς ένας ιός προκάλεσε βλάβη στο ήπαρ του το οποίο δεν λειτουργούσε. Αντί να περιμένει σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, οι γιατροί ενέχυσαν κύτταρα ήπατος από δότη στην κοιλιά του.

Αυτά επεξεργάστηκαν τοξίνες και παρήγαγαν ζωτικές πρωτεΐνες-δρώντας ως προσωρινό ήπαρ.

Τα κύτταρα επικαλύφτηκαν με χημική ουσία προερχόμενη από φύκια, που εμπόδιζε την επίθεση από το ανοσοποιητικό. Μετά από 2εβδομάδες το ήπαρ του παιδιού άρχισε να ανακάμπτει.

Ο Καθηγητής Anil Dhawan, δήλωσε ενθουσιασμένος. Είναι η πρώτη φορά που η αγωγή χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί ένα παιδί με οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Το παιδί ήταν τόσο άρρωστο που χρειαζόταν στήριξη με διάλυση και αναπνευστική συσκευή.

Ο γιατρός θεωρεί ότι του έδωσαν ακόμα μια ευκαιρία να ζήσει και είναι αξιοσημείωτο ότι ζει 6 μήνες με σχεδόν φυσιολογική ηπατική λειτουργία.

Ο Dr Ragai Mitry, που βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνικής, δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που τα μεταμοσχευμένα ηπατικά κύτταρα βοήθησαν στην υποστήριξη και την πραγματοποίηση των μεταβολικών λειτουργιών του ήπατος.

Η ερώτηση τώρα είναι αν η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ωφεληθούν άλλοι ασθενείς με οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Η ομάδα συνιστά προσοχή, καθώς χρειάζεται μεγάλη κλινική δοκιμή για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα της τεχνικής.

Σημαντικό όφελος έναντι της μεταμόσχευσης είναι ότι το παιδί δεν χρειάζεται να λάβει φάρμακα κατά της απόρριψης οργάνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου