Ο πονοκέφαλος επηρεάζει περίπου το 50% των ασθενών με HIV / AIDS στις ΗΠΑ και πολλοί από αυτούς είναι ισχυροί, αναφέρει νέα έρευνα.

Περίπου το 27,5% των 200 ασθενών με HIV/AIDS στην έρευνα υπέφερε από χρόνια ημικρανία, σπάνια πάθηση στην οποία κάποιος έχει συμπτώματα ημικρανίας με ή χωρίς άλλους πονοκεφάλους για 15 ή περισσότερες μέρες το μήνα. Η κατάσταση συμβαίνει μόνο στο 2% του γενικού πληθυσμού.

Ο ερευνητής Todd Smitherman, του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, δήλωσε ότι αυτό μεταφράζεται σε 13πλάσιο αυξημένο κίνδυνο για χρόνια ημικρανία μεταξύ ασθενών με HIV.

Ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας πονοκεφάλου ήταν η σοβαρότητα της νόσου του HIV ώστε ασθενείς με περισσότερο προχωρημένη νόσο είχαν περισσότερο συχνές και ισχυρές ημικρανίες.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις σε κλινική, από ασθενείς με HIV ή AIDs και επισκόπησαν τους ιατρικούς φακέλους τους, για να ερευνήσουν οποιαδήποτε άλλη αιτία πονοκεφάλου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Headache’, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτιωμένη αγωγή και να μειώσουν τα ιατρικά έξοδα για ασθενείς με HIV που υποφέρουν από πονοκεφάλους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο Smitherman δήλωσε ότι η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα για τους γιατρούς για πολλούς λόγους. Αποκαλύπτει  ότι ασθενείς με φτωχά ρυθμισμένη νόσο είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση συχνών, ισχυρών ημικρανιών σε ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά του γενικού πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα από τότε που έγινε διαθέσιμη η πολύ δραστική αντιρετροική θεραπεία, που ανακαλύπτει ότι ο HIV/AIDS σχετίζεται με πολύ μεγάλο κίνδυνο πονοκεφάλων, ιδιαίτερα ημικρανιών.

Οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με HIV/AIDS και να προσέχουν στενά τα συμπτώματα πονοκεφάλου σε όσους έχουν πιο προχωρημένη νόσο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
‘Headache’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας