Σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να γίνεται εμβολιασμός και άμεση διάγνωση κρουσμάτων λύσσας, καλεί τις υπηρεσίες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος.

Με σχετικό του έγγραφο, ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί από το 1987 ως ελεύθερη λύσσας (Rabies free country).

Λόγω όμως γειτνίασης με χώρες όπου η λύσσα υπάρχει με κύριους φορείς τα άγρια ζώα ή το σκύλο, επισημαίνεται ότι προσφάτως έχει διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η παρουσία λύσσας σε αλεπούδες σε απόσταση 300 μέτρων από τη βόρεια συνοριακή μας γραμμή.

Ως εκ τούτου συνιστάται ο εμβολιασμός των σκύλων, με απόλυτη προτεραιότητα τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων, κατά μήκος των συνόρων και σε βάθος 30 χιλιομέτρων με νεκρό εμβόλιο, προκειμένου να αποτραπεί η επανείσοδος του νοσήματος στη χώρα μας.

Η λύσσα μεταδίδεται με την είσοδο του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω ανοιχτών τραυμάτων, πληγών ή μέσω επαφής με τους βλεννογόνους, προκαλώντας συνδυασμό νευρολογικών συμπτωμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους