Η διάγνωση του αυτισμού μπορεί ενδεχομένως να καταστεί δυνατή σε πολύ μικρότερη ηλικία από αυτή που πίστευαν μέχρι τώρα ειδικοί, σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών. Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Current biology' εντόπισε διαφορές στα εγκεφαλικά κύματα νεογνών από την ηλικία των 6 μηνών.

Τα συμπτώματα συμπεριφοράς στον αυτισμό συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ του πρώτου και δευτέρου έτους.

Ο αυτισμός επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, η εκπαίδευση και προγράμματα συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσουν.

Ο ερευνητής Mark Johnson από το University of London, δήλωσε ότι η άποψη που δεσπόζει είναι πως αν μπορέσουμε να παρέμβουμε πριν την πλήρη έναρξη των συμπτωμάτων, όπως με εκπαιδευτικά προγράμματα, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αμβλυνθούν τα πλήρη συμπτώματα.

Η ομάδα του εξέτασε για τα πρώτα σημάδια αυτισμού σε 104 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 10 μηνών. Μισά ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζαν κίνδυνο για τη διαταραχή επειδή είχαν μεγαλύτερο αδερφό με αυτισμό. Τα υπόλοιπα αντιμετώπιζαν χαμηλό κίνδυνο.

Μεγαλύτερα παιδιά με αυτισμό μπορούν να εμφανίσουν έλλειψη οπτικής επαφής. Δόθηκαν στα νεογνά φωτογραφίες ανθρώπινων προσώπων που εναλλάσσονταν μεταξύ του να κοιτούν στο νεογνό ή μακριά από αυτό. Αισθητήρες στο κεφάλι εξέταζαν για διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σε παιδιά χαμηλού κινδύνου ή υψηλού που δεν εμφάνισαν αυτισμό, υπήρε μεγάλη διαφορά στα εγκεφαλικά κύματα όταν εστίαζαν σε κάθε είδος φωτογραφίας.

Υπήρχε πολύ μικρότερη διαφορά στα εγκεφαλικά κύματα νεογνών που εμφάνισαν αυτισμό.

Ο Καθηγητής Johnson, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για προγνωστική μέθοδο 100%. Υπήρχαν νεογνά που εμφάνισαν προειδοποιητικά σημάδια και δεν εμφάνισαν αυτισμό.

Υπήρχαν επίσης νεογνά που εμφάνισαν αυτισμό και είχαν χαμηλού κινδύνου εγκεφαλικά κύματα. Το τεστ πρέπει να γίνει περισσότερο ακριβές πριν χρησιμοποιηθεί ως ρουτίνα.

Σωματεία για τον αυτισμό δήλωσαν ότι ο εντοπισμός της διαταραχής σε μικρότερη ηλικία θα μπορούσε να βοηθήσει με την αγωγή.

Πηγές:
'Current biology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα