Το ψυχικό τραύμα όπως η παρακολούθηση σκηνών οικιακής βίας ή η κακοποίηση στα πρώτα χρόνια ζωής μπορεί ενδεχομένως να αναστείλει την πνευματική ανάπτυξη, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η επίδραση του τραύματος φαίνεται να είναι περισσότερο βλαπτική όταν συμβαίνει στα 2 πρώτα χρόνια ζωής.

Η αμερικανική έρευνα περιέλαβε 206 παιδιά των οποίων αξιολογήθηκε η πνευματική ανάπτυξη στην ηλικία των 2, 5 και 8 ετών. Οι ερευνητές ερεύνησαν επίσης αν τα παιδιά υπέφεραν από παραμέληση, σωματική, σεξουαλική ή ψυχική κακοποίηση ή αν ήταν μάρτυρες οικιακής βίας εναντίον της μητέρας.

Περισσότερα από 1 στα 3 παιδιά υπέφεραν από κακοποίηση ή ήταν μάρτυρες βίας μέχρι την ηλικία των 5. Αυτό συνέβη πριν την ηλικία των 2 στο περίπου 5% των παιδιών, κατά την ηλικία των 24-64 μηνών στο 13% των παιδιών και στις 2 περιόδους στο 19% των παιδιών.

Παιδιά που υπέφεραν από κακοποίηση ή ήταν μάρτυρες σκηνών βίας εναντίον της μητέρας είχαν χαμηλότερα από το φυσιολογικό σκορ σε τεστ πνευματικής ανάπτυξης. Όσοι είχαν την εμπειρία τέτοιου τραύματος στα 2 πρώτα χρόνια ζωής είχαν το χαμηλότερο σκορ.

Η Michelle Bosquet Enlow, του Children's Hospital Boston, ανέφερε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τέτοιες εμπειρίες στην αρχή της ζωής, ιδιαίτερα στα 2 πρώτα χρόνια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη νοητική ανάπτυξη ακόμα και αν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες.

Η έρευνα που ανακάλυψε σχέση μεταξύ της παρακολούθησης βίας και του IQ αλλά δεν απέδειξε αιτιατή σχέση, δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ' Journal of Epidemiology and Community Health.'

Ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το IQ, όπως κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, το IQ της μητέρας και επιπλοκές στον τοκετό, παιδιά που είχαν παρακολουθήσει ή βιώσει βία είχαν σκορ IQ περισσότερο από 7 μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με παιδιά που δεν είχαν υποστεί άσχημη μεταχείριση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται πιο γρήγορα κατά τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού. Επιπλέον επειδή η αρχική οργάνωση του εγκεφάλου καθορίζει το πλαίσιο της ακόλουθης νευρολογικής ανάπτυξης αλλαγές στην αρχική ανάπτυξη μπορεί να έχουν δια βίου συνέπειες.

Πηγές:
'Journal of Epidemiology and Community Health.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο