Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Τη σύσταση για τον εμβολιασμό κατά του ροταϊου που προκαλεί σοβαρές γαστρεντερίτιδες στα βρέφη έκαναν η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ESPID) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) στο Πόρτο, κατά τη διάρκεια του 25ου Συνεδρίου της ESPID.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 87.000 παιδιά κάτω των 5 ετών θα νοσηλευθούν με γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και πάνω από 700.000 θα επισκεφθούν τον ιατρό. Στην Δυτική Ευρώπη, 1 παιδί πεθαίνει κάθε εβδομάδα εξαιτίας της λοίμωξης από ροταϊό.

Το πόσιμο RotaTeq είναι το μοναδικό εμβόλιο έναντι του ροταϊού που προσφέρει άμεση αποτελεσματικότητα ενάντια στους πέντε τύπους του ροταϊού που προκαλούν περισσότερο από το 98% των παιδιατρικών λοιμώξεων από ροταϊό στην Ευρώπη (G1, G2, G3, G4 και G9).

Αντιπροσωπεία Ομάδας Ειδικών για το Ροταϊό του ESPID-ESPGHAN, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του Συνεδρίου ότι έχει αναπτύξει τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τους γιατρούς, όσον αφορά την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των εμβολίων έναντι του ροταϊού στην Ευρώπη και την παροχή ενός πλαισίου εργασίας για τα προγράμματα εμβολιασμού έναντι του ροταϊού σε εθνικό επίπεδο.

Η ομάδα ειδικών επίσης παρουσίασε στο συγκεκριμένο Συνέδριο τις ‘Κατευθυντήριες Οδηγίες Κλινικής Εφαρμογής για την Αντιμετώπιση της Παιδιατρικής Γαστρεντερίτιδας στην Ευρώπη’. Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες, η γαστρεντερίτιδα είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα στην παιδική ηλικία, και ο ροταϊός είναι υπεύθυνος για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

'Ο ροταϊός είναι το πιο συχνό αίτιο σοβαρής αφυδάτωσης εξαιτίας των εμέτων και της διάρροιας στα παιδιά παγκοσμίως και στην Ευρώπη', σχολίασε ο καθηγητής Pierre Van Damme, από το Κέντρο για την Αξιολόγηση του Εμβολιασμού, στο Antwerp του Βελγίου, μέλος της ομάδας ειδικών του ESPID-ESPGHAN.

'Ο εμβολιασμός αναγνωρίζεται ως το μόνο αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου, το οποίο έχει σημαντική επίδραση στην επίπτωση της σοβαρής γαστρεντερίτιδας από ροταϊό στα παιδιά'.

Τα δύο τμήματα των κατευθυντήριων οδηγιών είναι το αποτέλεσμα της εργασίας της Ευρωπαϊκής ομάδας ειδικών στο χώρο της παιδιατρικής, των λοιμώξεων, της ιολογίας, της επιδημιολογίας, της γαστρεντερολογίας και της Δημόσιας Υγείας, με την υποστήριξη του ESPID και του ESPGHAN.

Ουσιαστικά, όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου εθνικότητας ή επιπέδου διαβίωσης (φτωχά ή πλούσια) θα προσβληθούν από το ροταϊό ως την ηλικία των δύο έως τριών ετών. Η πλειοψηφία των παιδιών θα μολυνθεί από τον ιό στην ηλικία των 6 έως 24 μηνών, το διάστημα που τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην νόσο.

Τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης από ροταϊό είναι διάρροια, έμετοι, πυρετός και κοιλιακό άλγος. Η σοβαρότητα της λοίμωξης από ροταϊό κυμαίνεται από ασυμπτωματική (τις περισσότερες των περιπτώσεων) έως σοβαρή, που συνοδεύεται από σημαντική απώλεια σωματικών υγρών (αφυδάτωση), η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Σύμφωνα με την Ομάδα Ειδικών, η αφυδάτωση είναι το κύριο κλινικό χαρακτηριστικό της οξείας γαστρεντερίτιδας και γενικά αντανακλά τη σοβαρότητα της νόσου.

Η επανυδάτωση είναι η βασική θεραπεία και πρέπει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι γενικώς αναγκαία, όμως επιλεγμένα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων.


Δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ενός σοβαρού περιστατικού γαστρεντερίτιδας από ροταϊό. Μέσα σε μία νύχτα, μία φαινομενικά ήπια μορφή της νόσου μπορεί να καταστεί απειλητική για την ζωή και να απαιτήσει νοσηλεία για ενδοφλέβια επανυδάτωση.
Καθώς ο ροταϊός είναι μαζί και μολυσματικός και ανθεκτικός στο περιβάλλον του, δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος πρόληψης της λοίμωξης από ροταϊό στα παιδιά μέχρι τώρα.

Ο εμβολιασμός αναγνωρίζεται ως το μοναδικό μέτρο ελέγχου που έχει σημαντική επίδραση στην επίπτωση της σοβαρής παιδιατρικής γαστρεντερίτιδας από ροταϊό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας