Μια ένεση κορτικοστεροειδούς στον καρπό φαίνεται πως είναι η πιο κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου σε ανθρώπους που υποφέρουν από το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ένεση μπορεί να φέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο αυτής της πάθησης που προκαλείται από την πίεση στο μέσο νεύρο του καρπιαίου σωλήνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στο χέρι, τα δάχτυλα και τον καρπό.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζεται μια μόνιμη απώλεια αίσθησης ή μερική παράλυση. Συχνά η πηγή της πίεσης στο νεύρο είναι η φλεγμονή στο γειτονικό μαλακό ιστό. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται ενέσεις αντιφλεγμονωδών κορτικοστεροειδών για την αντιμετώπιση της πάθησης αλλά δεν υπάρχει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το πόσο αποτελεσματική είναι η συγκεκριμένη θεραπεία.

Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr.Shawn Marshall του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά, εξέτασαν τα αποτελέσματα 12 ερευνών που αναφέρονταν στη συγκεκριμένη αγωγή. Γενικά αποκαλύφτηκε ότι μια ένεση ήταν πιο αποτελεσματική στο να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματα, σε σχέση με εικονικό φάρμακο, για ένα μήνα.

Ωστόσο δεν προέκυψαν αρκετές ενδείξεις για μακρόχρονα θετικά αποτελέσματα. Σε μια έρευνα φάνηκε ότι η ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες ενώ σε άλλη φάνηκε ότι σε διάστημα 2 μηνών οι ενέσεις δεν είχαν καλύτερο αποτέλεσμα από τη λήψη αντιφλεγμονωδών χαπιών ή από νάρθηκα στον καρπό.

Τα ευρήματα εμφανίζονται στο Cochrane library.

Ο ερευνητής συνοψίζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνονται τα οφέλη πέραν του ενός μηνός καθώς και ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ασθενείς θα είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την ένεση κορτικοστεροειδών.

Προς το παρόν, συνεχίζει ο ερευνητής, μπορούν να δοκιμάσουν τη συγκεκριμένη αγωγή οι άνθρωποι με μέτριας έντασης συμπτώματα και αυτοί που έχουν σοβαρότερα συμπτώματα αλλά θέλουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση.

Παράλληλα, την ένεση μπορούν να κάνουν σαν μέτρο προσωρινής ανακούφισης όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν. Στο παρελθόν ορισμένοι γιατροί απεύφευγαν τις ενέσεις καθώς φοβόντουσαν ότι μπορεί να προκληθεί ζημιά στο νεύρο. Η αγωγή είναι πιο διαδεδομένη στην Ευρώπη παρά στην Αμερική.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η μελέτη υποδεικνύει ότι η ένεση μπορεί να φέρει προσωρινή ανακούφιση σε ορισμένους ασθενείς με Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα. Ωστόσο στην περίπτωση που δεν βοηθήσει η πρώτη ένεση οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να ακολουθήσει δεύτερη καθώς είναι πιθανό οι άνθρωποι αυτοί να ανήκουν στην κατηγορία όσων δεν ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Πηγές:
Cochrane library

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα