Τη μεταμόσχευση…μεταμοσχευμένης καρδιάς πέτυχαν Αμερικανοί χειρούργοι στο Cedars-Sinai Medical Center, του Λος Άντζελες. Πριν δυο μήνες, οι χειρούργοι αφαίρεσαν μεταμοσχευμένη καρδιά από ασθενή που πέθανε και την μεταμόσχευσαν ακόμα μια φορά σε άλλο ασθενή.O Dr.Lawrence C.Czer δήλωσε πως απ ότι γνωρίζει αυτή είναι η πρώτη φορά που χειρούργοι προχωρούν σε μεταμόσχευση…μεταμοσχευμένης καρδιάς.

Όπως δήλωσε, ακόμη και σε άλλα όργανα, η μεταμόσχευση μεταμοσχευμένου οργάνου είναι πολύ σπάνια. Ο δεύτερος ασθενής στον οποίο έγινε η μεταμόσχευση της ίδιας καρδιάς για δεύτερη φορά, ήταν 45 ετών και έπασχε από μια πολύ σπάνια ασθένεια.

Παρά το ότι ο ασθενής ακολουθούσε την καλύτερη αγωγή, η κατάσταση της καρδιάς του χειροτέρευε. Ο ασθενής εγγράφηκε στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πέρσι καθώς χειροτέρεψε πολύ η κατάστασή του. Καθώς ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα εύσωμος ήταν δύσκολο να βρεθεί συμβατός δότης.

Όπως δήλωσε ο Dr. Czer, δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μικρής καρδιάς σε μεγάλο λήπτη ενώ το αντίθετο μπορεί να συμβεί. Πριν δυο μήνες ο ασθενής ειδοποιήθηκε ότι βρέθηκε μόσχευμα που ανήκε σε ασθενή που είχε υποστεί και ο ίδιος μεταμόσχευση καρδιάς αλλά πέθανε μετά από μια εβδομάδα από άλλα αίτια.

Με τη δεύτερη μεταμόσχευση του ίδιου οργάνου σχετίζονται ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος είναι αυξημένος καθώς το όργανο έχει εκτεθεί σε ιστούς και αντισώματα δυο ατόμων.

Η εγχείρηση είναι επίσης πιο πολύπλοκη. Επιπλέον, ο καρδιακός μύς μπορεί να υποστεί περαιτέρω ζημιά καθώς υπάρχουν δυο περίοδοι όπου σταματά η ροή του αίματος, πριν από κάθε μεταμόσχευση.

Το γεγονός ότι η καρδιά έμεινε μόνο μια εβδομάδα στο σώμα του πρώτου ασθενούς μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της μεταμόσχευσης. Η κατάσταση του ασθενούς είναι καλή και μέχρι τώρα δεν παρατηρούνται σημάδια απόρριψης ή επιπλοκές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης