Η πρόσθεση γονιδίων που ηρεμούν, σε υπερδραστήριους νευρώνες, κατάφερε να θεραπεύσει πλήρως ποντικούς με επιληψία για πρώτη φορά, δήλωσαν Βρετανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδός τους θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν τις επιληπτικές κρίσεις τους με φάρμακα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science Translation Medicine’, αναφέρει ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν ιό για να εισαγάγουν τα νέα γονίδια σε μικρό αριθμό νευρώνων.

Από επιληψία πάσχουν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Ωστόσο τα φάρμακα δεν δρουν για το 30% αυτών. Οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν εγχείρηση για την απομάκρυνση του μέρους του εγκεφάλου που πυροδοτεί κρίση ή χρήση ηλεκτρικής διέγερσης.

Ερευνητές του University College London, έχουν αναπτύξει 2 τρόπους χειρισμού της συμπεριφοράς κυττάρων μέσα στον εγκέφαλο για να εμποδιστούν οι επιληπτικές κρίσεις.

Και οι 2 χρησιμοποιούν ιούς που εγχύονται στον εγκέφαλο για να προσθέσουν μικροσκοπικούς τομείς του DNA στο γενετικό κώδικα λίγων χιλιάδων νευρώνων.

Μια μέθοδος ενισχύει τα φυσικά επίπεδα καταστολής των νευρώνων για να τα ηρεμήσει.

Η συγκεκριμένη αγωγή είναι μια μορφή γονιδιακής θεραπείας, τομέας που συχνά έχει δεχτεί κριτική για την αποτυχία αποτελεσμάτων σε δεκαετίες υποσχέσεων.

Η Ευρώπη ενέκρινε αυτή την πρώτη γονιδιακή θεραπεία τον Νοέμβριο του 2012.

Οι αρχικές δοκιμές είχαν προβλήματα, με ασθενείς να εμφανίζουν λευχαιμία, ενώ σε μια ένας έφηβος πέθανε.

Ένα από τα θέματα ήταν ότι το νέο κομμάτι του DNA εισχώρησε στο γενετικό κώδικα καθώς θα μπορούσε να διαταράξει άλλα γονίδια. Υπήρχαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του ιού.

Ο λεντιιός που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα, θα έπρεπε να εισαγάγει γονίδια σε ομάδα, ασφαλούς περιοχής του γονιδιώματος.

Ο ερευνητής, Dr Robert Wyke, δήλωσε ότι μοιάζει να είναι ασφαλές.

Δεκαπέντε μέρες αργότερα ο αριθμός των κρίσεων μειώθηκε σημαντικά και οι ποντικοί ‘ιάθηκαν αποτελεσματικά’ εντός ενός μηνός.

Ο ερευνητής, Dr Robert Wyke, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που μια γονιδιακή θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για να σταματήσουν εντελώς αυτές οι κρίσεις. Δήλωσε ότι ελπίζει για αυτό και πως τα φάρμακα δεν έχουν κάνει τίποτα για την επιληψία τα τελευταία 20-30 χρόνια, μόνο λιγότερες παρενέργειες.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για νέα θεραπεία και σημείωσε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος.

Η άλλη τεχνική αξιοποίησε ένα γονίδιο από φύκια που μπορεί να ελεγχθεί από φως. Μετά τη θεραπεία η λειτουργία των νευρώνων δεν άλλαζε μέχρι το φως να λάμψει πάνω τους με εμφυτευμένο laser.

Το φως εμπόδισε την εκπυρσοκρότηση των νευρώνων εμποδίζοντας την κρίση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδος θα μπορούσε να δράσει με παρόμοιο τρόπο με εμφυτεύσιμο απινιδωτή, που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αρρυθμίας παλμού

Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες του γονιδίου της επιληψίας πριν χρησιμοποιηθεί στους ασθενείς.

Αν είναι πετυχημένα περαιτέρω πειράματα σε ζώα, οι πρώτοι ασθενείς που θα συμμετάσχουν σε δοκιμή θα είναι πιθανόν όσοι είναι κατάλληλοι και προετοιμασμένοι για εγχείρηση εγκεφάλου. Αν υπάρχουν προβλήματα ή αν η αγωγή δεν δράσει, η περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται θα μπορεί παρόλα αυτά να απομακρυνθεί.

Πηγές:
‘Science Translation Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας